Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият управител на КОЦ ще отговаря пред съда заради по-скъп томограф

10 юли 2018, 14:42 часа
Реклама

За 8 август тази година бе насрочено първото заседание на делото срещу д-р Красимир Вальов, бивш управител на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив, предаде БГНЕС.

Реклама

Д-р Вальов ще отговаря по обвинение, че не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи за цените на томографите, е открил обществена поръчка за закупуване на 32-срезов компютърен томограф с прогнозна стойност 950 000 лв. Договорът за томографа е сключен не с производителя му - "Сименс", а с фирмата "Меркурий Комерсиал". Според прокуратурата, цената, която е платена за томографа, е двойно по-висока от обичайната и като така щетите за онкодиспансера са на стойност 405 000 лв. без ДДС.

Обвинението по чл. 219 носи наказание до пет години лишаване от свобода.

Съдът отказа да върне обвинителния акт, както настояваше защитата с мотив "допуснати процесуални нарушения". Във връзка с предстоящото дело магистратите поискаха Комплексният онколокогичен център да предостави исканите от защитата документи - анекси към договора и справка за извършените с апарата прегледи и тяхната стойност, прие се и искането да бъде изготвена икономическа експертиза от вещо лице за пазарната цена на скъпия уред.

Мярката за неотклонение на д-р Вальов остава подписка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес