Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За седмица Слънцето изригна няколко пъти

11 септември 2017, 08:15 часа

Поредното силно слънчево изригване X8,2 беше регистрирано в неделя вечерта, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС. Според лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт "П.Н.Лебедев" на Руската академия на науките изригването е регистрирано от 18:35 часа вечерта в неделя до 19:31 часа (бел. ред. - българско време).

Реклама

Пикът на активността е бил в 19:06 часа. Мощността е оценена на Х8,2, където "Х" означава клас мощно изригване, а индексът е уточнение на интензивността. На 10 септември са станали общо седем изригвания от клас "С" и по-висок.

На 6 септември стана най-мощното за последните 12 години изригване при сливането на две групи слънчеви петна. На 8 септември беше регистрирано още едно силно изригване. Серията започна на 4 септември с няколко малки изригвания от клас "М" и мощност 4-5 бала.

Шести септември започна с X2,2 и последва екстремално силното изригване с мощност X9,3. Последното такова бе на 7 септември 2005 година. Тогава то предизвика една от най-силните за историята на наблюденията на Земята магнитни бури - от 4-та степен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес