Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайската сонда Chang'e-6 взе проби от далечната страна на Луната и се завръща (ВИДЕО)

04 юни 2024, 13:45 часа
Реклама

Китай съобщи, че лунната му сонда е излетяла успешно от далечната страна на Луната, за да започне пътуването си обратно към Земята, носейки първите проби, събирани някога от този регион.

Държавните медии като "Синхуа" пишат, че събирателният модул на апарата Chang'e-6 („Чанг'е-6“) е излетял около 07:38 ч. във вторник, 4 юни (23:38 ч. по Гринуич в понеделник), за да започне пътуването си обратно.

В неделя роботът се приземи в гигантски кратер близо до южния полюс на Луната, като това беше първото такова постижение в света, отбелязано от международната научна общност. Китай е единствената страна, която е кацала на обратната страна на Луната, като преди това го направи и през 2019 г. Това е шестата мисия на Пекин до естествения спътник, наречена на името на богинята на Луната Чанг'е в китайската митология.

Още: Китайска сонда кацна на обратната страна на Луната

"Безпрецедентен подвиг"

Китайската национална космическа администрация (CNSA) определи кацането и излитането на мисията като ''безпрецедентен подвиг в човешкото изследване на Луната''.

Далечната (или „тъмната“) страна на Луната, която е обърната с лице към Земята, е техническо предизвикателство за достигане поради разстоянието и трудния ѝ терен от гигантски, дълбоки кратери и малко равни повърхности. Трябваше да се използва сателит, за да насочват и поддържат комуникациите с Chang'e-6.

Китай се стреми да бъде първата страна, която ще донесе скални и почвени проби от далечната страна на Луната, които според учените могат да бъдат много различни от скалните образувания на близката страна.

Още: Китай изисква Русия да му продава газ по цени на вътрешния пазар: Financial Times

Колко проби са взети и какво предстои?

Апаратът е „издържал теста на високата температура на далечната страна на Луната“ и сега започва завръщането си, обяви държавната космическа администрация на Китай. Модулът успешно „се издигна от лунната повърхност“ във вторник с проби в метален вакуумен контейнер. След излитането си модулът навлезе в предварително зададена орбита около Луната. Контейнерът ще бъде прехвърлен в капсула, която ще се върне на Земята и ще кацне в пустините на Вътрешна Монголия около 25 юни.

Chang'e-6 е прекарал два дни в събиране на скали и почва, използвайки механична ръка и бормашина, за да вземе около 2 кг материал. Това е станало в басейна Южен полюс-Айткен - гигантски кратер на далечната страна на Луната, който е един от най-големите известни в Слънчевата система. Мисията е изключително рискована - много трудно е да се осъществи връзка с космическите апарати, след като те достигнат далечната страна на естествения ни спътник.

Още: Пореден шпионски скандал с участието на Китай: Пекин обвини Лондон

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес