Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наблюдава се застой на вредните емисии в атмосферата

14 ноември 2016, 12:25 часа
Реклама

Новината за Парижката конференция удовлетвори голяма част от еколозите по света. Според тях това бе първа стъпка към връщането на планетата към едно по-разумно потребление и намаляване на парниковия ефект.

Ново проучване на Global Carbon Project сочи, че въглеродните емисии не са се покачили за последните 3 години, информира Washington Post.

През 2016 година индустрията е изхвърлила в атмосферата точно толкова емисии, колкото и през предишните две години. Това показва, че ръстът на потреблението не се повишава.

"Последните 3 години ни вдъхват оптимизъм. През тях нямаме ръст на изхвърлените в атмосферата въглеродни емисии. Преди това наблюдавахме ръст с 3% на година", коментира Глен Питърс, учен от Центъра по международно климатично проучване.

Според Питърс разликата се дължи на САЩ и Китай, които са най-големите замърсители на въздуха в световен мащаб. Според проучването въглеродните емисии, които САЩ е изхвърлила за 2015 г., са с почти 2% по-малко.

Не всички страни успяват да намалят своето потребление. Само за 2015 година нивата на въглеродни емисии в Индия са се увеличили с повече от 5%.

"Винаги сме се стремили да намалим парниковите емисии, но не вярвахме, че можем да го направим толкова бързо. Има да се свърши още толкова много работа в тази насока, но аз съм оптимист", споделя още Питърс.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес