Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Климатични цели? Едни от най-големите икономики още са силно зависими от въглищата

14 май 2024, 15:10 часа
Реклама

Китай и Индия не са намалили производството на електроенергия от въглища. Това затруднява постигането на климатичните цели на двете страни, които са най-големите емитенти на въглероден диоксид в Азия, сочат резултатите от проучване, цитирано от CNBC.

Макар че и двете азиатски страни имат амбициозни планове за съкращаване на емисиите си, въглищата – най-замръсяващото изкопаемо гориво, остават най-надеждният им и достъпен източник на енергия за покриване на нарастващото търсене на електроенергия.

Световното производство на електроенергия от въглища тройно нараства през последните две десетилетия, като почти се е удвоило от 5 809 тераватчаса (TWh) през 2000 г. до 10 434 TWh през 2023 г., според новото проучване на изследователския институт Ember. Най-силно увеличение се отчита в Китай (+319 TWh) и Индия (+100 TWh), отбелязват експертите.

ОЩЕ: Половината от световния добив на мед е застрашен заради климатичните промени

Според МАЕ въглищата остават най-големият източник за генериране на енергия, от който се произвежда над 1/3 от световното електричество. Те ще продължи да играят жизненоважна роля в сектори като производство на желязо и стомана, докато не бъдат налични нови технологии.

Китай

Снимка: iStock

Най-голямата икономика в Азия има две големи климатични цели – максимумът при въглеродните емисии да бъде през 2030 г., а през 2060 г. да бъде постигната въглеродна неутралност.

Търсенето на електроенергия в страната се е увеличило 7 пъти от началото на десетилетието, а търсенето на въглища се е повишило с над 5 пъти за същия период, посочва изследването на Ember.

Китай, най-големият производител на въглища в света, е емитирал 5491 млн. тона въглероден диоксид от производството на електроенергия през 2023 г. Това е поне 3 пъти повече от емисиите САЩ (1570 млн. т.) и Индия (1470 млн. т.), сочат данните от проучването.

Страната все пак постига значителен напредък в развитието на възобновяемата енергия, което е довело до забавяне на темпа на увеличаване на емисиите от средно 9% годишно между 2001 г. и 2015 г. до 4,4% годишно между 2016 г. и 2023 г., изчислява мозъчният тръст.

„Китай е много близо до пиковите емисии и преходът към чиста енергия върви изключително бързо“, казва Дейв Джоунс, директор на програмата за глобални прозрения в Ember.

ОЩЕ: Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

„Дори и при много високи нива на растеж на търсенето на електроенергия, изглежда, че нивата на растеж на възобновяемите енергийни източници биха били достатъчни“.

Чистата енергия е източник на 35% от общото производство на електроенергия в Китай, показва докладът. Производството на електроенергия от водноелектрически централи – вторият най-значим енергиен източник, съставлява 13% от енергийния микс, а комбинацията от вятър и слънце дава 16% от енергията през 2023 г., което е нов максимум.

„Ако вятърното и слънчевото производство не се увеличиха от 2015 г. и вместо това търсенето беше задоволено от въглища, емисиите щяха да бъдат с 20% по-високи през 2023 г.“, се подчертава в доклада, добавяйки, че двата източника сега могат да генерират достатъчно електричество, за да захранват Япония.

Но Джонсън от Стокхолмския институт за околна среда предупреди, че Китай още трябва да е по-малко зависим от други форми на изкопаеми горива.

„Поетапното намаляване на въглищата е необходимо, но не е достатъчно. Само защото намалявате въглищните емисии, не означава, че ще се разминете с емисиите в другите сектори“, отбелязва той.

Индия

Снимка: iStock

Когато през миналата година Индия стана страната с най-многобройно население в света, търсенето на енергия е нараснало с 5,4% спрямо 2022 г. Това е два пъти над увеличението в световен мащаб.

Властите в страната са оптимисти за пътя ѝ към „нетната нула“, поставяйки си амбициозната цел 50% от производството на енергия да идва от неизкопаеми източници до 2030 г.

Емисиите от добива на енергия се очаква да достигнат пика си около 2030 г., а общите емисии, свързани с енергийния сектор – да отбележат максимум около 2034 г., оценява платформата Climate Action Tracker.

Според изследването на Ember обаче допълнителният натиск от слабата реколта принуждава страната да произвежда 78% от електричеството си от изкопаеми горива, при което въглищата се равняват на 75% от този микс.

ОЩЕ: Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Подобно на Китай, Индия също направи значителен напредък в развитието на възобновяема енергия.

През 2023 г. тя изпревари Япония като третия най-голям производител на слънчева енергия в света, по данни Ember.

Според експертите производството на слънчева енергия в Индия е достигнало 113 TWh миналата година, което е 145% увеличение от 2019 г. Така тя се нарежда на трето място след Китай (584 TWh) и САЩ (238 TWh).

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес