Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кино с кауза – има ли почва у нас?

01 юли 2024, 10:19 часа

Деница Ганева  и Александър Паунов са студенти от НАТФИЗ, които вярват в силата на изкуството и киното като средство за създаване по-добро и устойчиво бъдеще.

Реклама

Двамата млади режисьори са част от екипите второкурсници, които създадоха поредица от кратки, 30-секундни, въздействащи видеa, посветени на информационната кампания #Променикартинката, призоваваща към опазване на околната срeда от замърсяване с неправилно изхвърлени цигарени фасове и отговорно потребителско поведение. Проектът е част от колаборацията за трета поредна година между НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Филип Морис България – компанията, която стои зад екологичната кауза.

Според Деница, киното предлага хиляди начини за въздействие и ако е насочено към това да ни прави по-добри хора, филмите с кауза винаги ще са актуални - не само у нас, а навсякъде по света. Александър също е на мнение, че киното може да те накара да размишляваш дни или месеци и в крайна сметка да прегърнеш дадена кауза, за която апелира.

В техните видеа, посветени на информационната кампания #ПромениКартинката, се отправя призив за отговорно поведение към околната среда – категоричен и интересно поднесен на зрителя.

„По-скоро с работата си целим да напомним на хората, че нещо толкова малко, като един неправилно изхвърлен цигарен фас, може да нанесе огромни щети на природата. Надяваме се чрез силата на киното да ги накараме да се замислят и да променят поведението си, така че да опазим околната среда“, разказва Деница.

В креативното видео„Срам“ на Александър има  апел -   хората, които замърсяват трябва да се засрамят от щетите, които нанасят на околната среда. „Когато осъзнаеш къде грешиш, значи си в правилна посока. Уви, все още трябва да си припомняме, че е срамно да изхвърляме неправилно цигарени фасове и други отпадъци и да замърсяваме природата“, допълва младият студент.

Деница вярва, че нейното поколение осъзнава сериозността на екологичната криза, която настъпва с изключително бързи темпове. Надява се все повече хора да възприемат опазването на околната среда като необходимост, каквато е и нуждата от приятели, любов и личностно израстване. „Трудно е да се живее без хора, които те обичат и подкрепят, но без чист въздух, води и почви, в която да отглеждаме храната си, съществуването ни е невъзможно“, размишлява Деница.

Според Александър Gen Z поколението има различен поглед - за младите всичко вече е изтъркано, банално или трудно да ги впечатли. Затова вярва, че когато има кауза и към нея се подходи по-креативно, шансът посланието да достигне до хората, е голям.

„За социалната реклама, особено когато тя е част от ежегодна информационна кампания като #Промени картинката, е от голямо значение едно послание да не спира да въздейства“, разказва още Деница.

„Нашите социални реклами целят не само да привличат вниманието, но и да провокират към осъзнаване на проблема и към действия и отговорно поведение. Затова беше важно да предоставим разнообразно съдържание с цел да достигнем по нов, въздействащ начин до хората и да предадем посланията на екологичната кампания. Миналогодишните видеа са пожънали успех и отговорността, която се падаше на нас тази година, беше да продължим разпространението на посланията“, аргументира се младата режисьорка.

Александър е горд от направеното тази година и се надява догодина неговите колеги да се справят още по-добре. „Това може само да ни радва, защото е в името на добра кауза“, допълва той.

Двамата студенти и приятели дават пример не само с творбите си, но и в личния си живот. Със  своите действия и добри примери те ежедневно променят картинката.

Деница изхвърля отпадъците си разделно и се стреми да употребява колкото се може по-малко пластмаса в ежедневието си. Използва торбички, бутилки, хигиенни и други принадлежности за многократна употреба и купува козметика с нисък въглероден отпечатък върху природата, която не се тества върху животни. В родния ми дом компостираме и произвеждаме храната си сами, а когато съм в София, се стремя да купувам зеленчуци и плодове от пазари и местни производители“, допълва младото момиче.

Александър дори признава, че преди да се запознае с кампанията #ПромениКартинката, го е било срам да каже на някого да си вдигне неправилно изхвърления фас от земята. „Сега, без значение къде съм и с какви хора съм, веднага ще направя забележка на някой, ако е изхвърлил неправилно фаса си или отпадък извън кошчето за боклук и го изтъквам като проблем. Постепенно хората около мен наистина започнаха да се усещат. Следователно е много важно да изкореняваме проблемите като говорим за тях, колкото и да е трудно“, обобщава той.

Общо девет екипа от студенти във втори курс по режисура, операторско майсторство, драматургия, монтаж, звук, сценарий и продуцентство представят по провокативен и въздействащ начин своя поглед как да „променим картинката“, като отправят апел за социално отговорно поведение и опазване на околната среда.

Всички атрактивни видеа можете да видите в Специални проекти - Промени Картинката (promenikartinkata.bg)

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес