Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо диагностика на автомобила е толкова важна и какво може да се обърка?

09 октомври 2023, 14:18 часа
Реклама

Диагностиката на автомобила е процедура, която ви позволява да оцените състоянието на всички негови компоненти и системи, да идентифицирате скрити неизправности и да предложите оптимален план за поддръжка и ремонт. Някои автосервизи допускат грешки по време на диагностиката, което може да доведе до загуба на време, финансови разходи и в някои случаи дори заплаха за здраве или живот на шофьора на автомобила.

На какво да обърнете внимание в автомобила преди идването на есента

Експертите от Fit Service посочиха какви грешки могат да бъдат допуснати в автосервиза по време на тази процедура. Те са категорични, че правилната диагностика на автомобила може да има различни последствия - от най-малко сериозни до по-значителни. Например, в случай на некачествена диагностика, най-неприятната последица може да бъде загубата на време.

Представете си ситуация, когато собственик на автомобил отива в автосервиз с оплаквания за странни звуци в колата, но диагностикът не може да открие източника на проблема. В този случай собственикът ще трябва да потърси друг специалист и да отдели допълнително време за намиране на решение.

Още: Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

Има обаче и по-сериозни последици от неправилна диагноза. Например, неправилно заключение от диагностик може да доведе до подмяна на част, която все още може да служи. Това прилича на ходене на зъболекар, където лекарят след обстоен преглед трябва ясно да идентифицира проблема и да обсъди плана за лечение с пациента. Ако болката остане след лечението, това не само причинява разочарование, но и се превръща в допълнителна финансова и емоционална тежест.

Същото е и с колата - ако диагностиката не разкрие критични неизправности, шофьорът ще продължи да използва колата, което може да бъде опасно на пътя.

Как се мами в автосервиз - любими трикове на майсторите

Разбира се, такива случаи са много редки. В момента дори малките автосервизи използват модерно оборудване, което на практика елиминира възможността да пропуснете износена част. Важно е обаче винаги да се придържате към правилото за презастраховане и да избирате автосервизи с добра репутация и доказани специалисти.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес