Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е необходима смяна на хидравличната помпа на автомобила ви

08 декември 2023, 12:05 часа • 9162 прочитания

Често подценяван и не толкова известен, хидравличният сервоусилвател на волана спестява много усилия на шофьорите. Благодарение на него колата се управлява много по-лесно и безшумно. Но как работи той?

Когато взимате завой с волана на колата, сервоусилвателят изтласква под налягане хидравлична течност към кормилната щанга. Тя е свързана към кормилото и зъбното колело, задвижващо колелата на автомобила. Така хидравличната помпа осигурява шофиране с минимални услия.

Както всяка автомобилна част обаче и тази е изложена на повреди. Нека ви запознаем с техните признаци, за да знаете и кога е време за смяна на вашата хидравлична помпа и посещение в сервиз.

Признаци на повреда

Въпреки че често се пренебрегва, необходимостта от сервоусилвателя на волана се усеща веднага щом възникнат първите проблеми. По-долу ще ви изброим и признаците за повреда, които налагат смяната му.

Ето ги и тях:

●      Странен шум - той обикновено е метален и идва от предната част на колата по време на управление. Обикновено, когато вие или пътникът до вас чуете шум при завиване, е време да посетите добър майстор за смяна на хидравличната помпа. 

●      Твърд волан - това е друг често срещан сигнал за неизправност на хидравличната помпата. Разпознава се, когато усилието за завъртане на волана е по-голямо от обикновеното. Най-често се налага смяна на частта.

●      Изтичане на течност - проверете дали от автомобила ви не изтича розова, червена или кехлибарена течност. За да различите цвета по-добре, използвайте бял лист, който да поставите под колата. Ако в крайна сметка забележите загуба на течност, това най-вероятно се дължи на проблем със сервоусилвателя на волана. Той може да се е износил с течение на времето или да се е повредила след по-сериозен удар с колата.

Защо се поврежда хидравличната помпа?

Освен че хидравличната помпа е една от най-чувствителните части на автомобила, има и други фактори, които да доведат до нейната повреда.

Това са те:

●      Корозия - тя предизвиква разяждане на метала, което съответно води до проблеми със сервоуправлението.

●      Голямо натоварване - при голямо натоварване помпата не може да работи ефективно. Това може да доведе до счупване или усукване на входящия вал, както и до други проблеми.

●      Повишено налягане - помпите издържат на определено налягане. Когато то се повиши, сервоуправлението се поврежда.

●      Липса на достатъчно течност - ако маркучите не са с правилен размер, те не осигуряват добър поток на хидравлична течност, а това води до повреда. Възможно е и нивото на самата течност да не е достатъчно, без това да е свързано с маркучите.

●      Замърсяване на хидравличната течност - с времето се натрупват отлагания, които възпрепятстват правилната работа на хидравличната помпа. Затова е важно течността да се сменя периодично.

Признаците, които подсказват, че е време за смяна на сервоуправлението, са повече от очевидни. Те трудно могат да бъдат пропуснати, дори и да сте неопитен шофьор. Това могат да бъдат странни шумове, идващи от предницата при завиване, внезапно втвърдяване на волана и изтичане на течност от колата.

При съмнения за проблем със хидравличната помпа, обърнете се към доверен механик. Смяната на частта не е евтина, но ако искате да спестите пари, можете да вземете хидравлична помпа втора употреба. Разбира се, това трябва да е единствено от реномиран магазин, който дава гаранция за произход и качество на продуктите си.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес