Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не бива да оставяте в автомобила?

19 май 2024, 13:33 часа
Реклама

За много голям брой шофьори колата е почти втори дом, тъй като прекарват значителна част от живота си в нея. И естествено се опитват да запазят всичко необходимо в колата си за спешни случаи. Тук обаче е проблемът - не всички тези вещи трябва да се оставят в купето без надзор. Някои от тях са безполезни, а други дори са опасни, когато се съхраняват в автомобила.

Реклама

Първи в списъка са запалките, работещи с втечнен газ. Оставянето им в колата през лятото е изключително опасно. През топлия сезон температурата в кабината, когато колата е паркирана на слънце, може лесно да се повиши до 50 градуса или повече. Има случаи, когато запалки са се запалвали спонтанно при продължително излагане на слънчева светлина.

Съхраняването на лекарства в колата или багажника също може да бъде опасно. Лекарствата бързо губят свойствата си поради температурни колебания, така че е по-добре да ги оставите у дома. Автомобилът трябва да съдържа само комплект за първа помощ с предписания набор от консумативи и лекарства. Допълнителните лекарства в колата могат да привлекат ненужно внимание от инспекторите на КАТ.

Още: Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Също така трябва да се споменат документите и ценностите, особено ако те бъдат оставени на видно място. Това неизменно привлича ненужно внимание, включително и на престъпници, които са готови да поемат всякакви рискове, за да завладеят нещо ценно.

Нежелателно е да оставяте електронни джаджи в салона на автомобила. Смартфоните, таблетите и лаптопите с вградени батерии са истинска бомба със закъснител. Постоянните температурни промени могат не само бързо да ги извадят от строя, но и да поднесат изключително неприятни изненади. Известни са случаи, когато батериите експлодират поради неспазване на условията за съхранение, причинявайки непоправима вреда на здравето на водача и на самия автомобил.

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Последното нещо, на което трябва да се обърне голямо внимание, са газираните напитки и обикновената вода. Опасно е да съхранявате бутилки с течност в колата си. Температурните промени могат да повредят контейнера, което може да доведе до проблеми. Но нещата могат да свършат още по-зле, тъй като прозрачна бутилка вода на ярка слънчева светлина понякога причинява пожар, тъй като концентрира слънчевите лъчи като лупа.

 

Още: Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес