Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако от двигателя тече масло по време на движение

18 октомври 2023, 15:38 часа
Реклама

Прието е да се счита, че ако нивото на маслото в двигателя падне, това означава, че моторът вече е започнал да излиза от строя и затова харчи повече смазка. В три от четири случая обаче това не е така - маслото просто през уплътнителните елементи, изтичайки върху асфалта. И един ден този доста дълъг процес може да се случи със светкавична скорост и то точно по време на движение. Тогава съдбата на колата ще зависи изцяло от действията на водача.

Още: Защо постоянното доливане на масло в двигателя е вредно

Старите шофьори обичат са казват - ако маслото не тече, значи го няма. Това се отнася за всеки автомобил и колкото по-невнимателен е неговият собственик, толкова по-скоро ще види характерна локва под двигателното отделение. Уплътненията, сензорите и други малки детайли са склонни да изпускат животворна течност с течение на времето, а без нея двигателят не може. Всяка изтичане обаче е симптом - най-вече за старост, по лък хубавото в случая е, че тези дребни проблеми се отстраняват лесно.

Сничмка: Motor

За целта обаче е нужно шофьорът да внимава. Ако не следите, препълвате маслото или захранвате двигателя с непозната течност, която не е адаптирана за работата на автомобила, тогава се случва най-лошото - маслото избива. Това се случва под налягане и пробива на най-тънкото място. Скапан филтър или износено уплътнения просто не издържат на налягането и на таблото пред водача се активира лампата за проблем с маслото.

Още: На колко километра трябва да се сменя маслото, за да се предпази двигателя?

Какво трябва да се направи в случая? Ако карате няколко километра без масло, двигателят просто ще блокира. Той ще огъне биелите, ще счупи лагерите, ще деформира и може би дори ще разкъса разпределителните валове. Последствията са ясни - скъп ремонт или дори подмяна на двигателя, което освен всичко друго, отнема и доста време.

Трябва да се знае, че двигателят не блокира веднага. Можете да карате няколкостотин метра с остатъците от масло, които съществуват както в „вътрешностите“ на двигателя, така и по стените на цилиндрите, без това да има никакви последствия. Но тогава трябва да спрете и да изключите двигателя. Преценете щетите, нанесени на околната среда и на собственото ви самочувствие, след което извикайте „Пътна помощ“. Дори да сте близо до дома си, до бензиностанция или до сервиз, не карайте колата повече.

Ако реагирате бързо и правилно, тогава всичко ще се реши с отстраняване на проблема и доливане на ново масло. Ако обаче решите, че ще рискувате, щетите обикновено са огромни. И са изцяло за ваша сметка.

 

Какъв вид масло може да развали двигателя?

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес