Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ferrari не вижда проблем в забраната на стандартни двигатели в ЕС

08 август 2021, 13:15 часа • 3213 прочитания

Италианският производител на суперколи Ferrari е готов с плановете си за преминаване към електрическо задвижване, като първата кола на ток на марката ще бъде представена през 2025 година. Това съобщи пред акционерите шефът на компанията Джон Елкан, цитиран от агенция Reuters.

Според Елкан, който е временно на поста, Ferrari ще има време до 2035 година да премине изцяло към производството на електрически превозни средства. Както е известно, Европейската комисия се готви да забрани именно от 2035 година продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене, в това число и хибриди.

Във Ferrari са убедени, че ще се справят с това без никакви проблеми. Елкан е категоричен, че преминаването към електромобили дава възможност на италианския производител „да предложи още по-специални и уникални продукти, които ще получат най-високи технологии. Топ-мениджърът допълни, че компанията му приветства решението на Еврокомисия да стимулира прехода на автомобилните производители към електрически силови агрегати.

Всъщност, Ferrari започна електрификацията си още през 2013 година, когато пусна на пазара суперхибрида LaFerrari. След него се появи и втори модел с хибридно задвижване на базата на V8 бензинов двигаел - SF90 Stradale, а тази година компанията представи и хибрид с V6 бензинов мотор – 296 GTB.

През 2022 година компанията пусне и първия кросоувър в историята си. Очаква се, че Purosangue (преведено от италиански - Чистокръвен), както ще се казва този модел, също ще получи такъв агрегат. А първото изцяло електрическо Ferrari ще бъде двуместен модел, оборудвано с 4 електромотора – по един на всяко колело.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес