Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Черните кутии" стават задължителни за колите с автопилот

20 юли 2016, 16:25 часа • 1356 прочитания

Властите в Германия смятат да задължат всички автомобилни производители да оборудват с "черни кутии" своите превозни средства, разполагащи със система автономно управление. Това съобщава агенция "Ройтерс", като се позовава на свои източници в министерството на транспорта на страната.

Подобно на самолетите, така и при автомобилите "черните кутии" ще регистрират цялата информация по време на движение. Най-главното е, че те ще записват данни за времето, когато водачът е управлявал самостоятелно автомобила, както и когато е поверил контрола на електронните системи. Освен това на шофьорите ще бъде забранено да напускат мястото си, за да могат да реагират при евентуално настъпване на опасна ситуация на пътя.

Автор на всички тези предложения е министърът на транспорта на Германия - Александър Добриндт. Неговият екип вече е завършил проекта и ще го предложи за гласуване до края на лятото. Законът ще засегне не само автомобилите, оборудвани с автономни системи за придвижване, но и автобусите и камионите, които разполагат с автопилот.

Идеята на властите е да се избегне повторение на случващото се в САЩ, където през последните месеци бяха регистрирани няколко случая на катастрофи с електромобили Tesla, движещи се на автопилот. При един от инцидентите загина човек, което предизвика проверка на системата на повече от 25 000 автомобила на американския производител.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес