Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 критични грешки при спиране

25 август 2023, 10:10 часа • 6097 прочитания

При растящите цени на резервните части, внимателната експлоатация на автомобила става особено важна. И голяма роля за това играе стилът на шофиране на автомобила - по-специално управлението на спирачната система. Затова е добре да знаете как да спирате правилно, за да избегнете повишено износване или повреда на тази система.

1. Избягвайте прекалено рязкото спиране

Ако не се отнася за извънредни ситуации, когато трябва да забавите колата възможно най-бързо, тогава е по-добре да спирате плавно. Така ще избегнете повишеното износване на накладките и дисковете. В идеалния случай гледайте далеч напред и реагирайте предварително на променящите се ситуации на пътя, за да натиснете педала на спирачката до минимум.

Още: Кои системи за сигурност на автомобила не работят на дъжд

Освен това, ако постоянно ускорявате и активно забавяте от висока скорост, тогава в даден момент можете напълно да прегреете спирачните накладки или да заври течността - това се случва най-често в планински райони и при дълги спускания, където е наложително да се приложи спирачка с двигателя чрез използване на ниски предавки (ръчният режим също е наличен за повечето автоматични трансмисии).

2. Не спирайте в дупки и други неравности

Попадането в дупка с по-висока скорост не предвещава нищо добро, а спирането в същото време изостря ситуацията. Предните колела са натоварени, пружините са компресирани, в резултат на което натоварването на колелата и на окачването се увеличава значително. Дори ако влизането в дупка е неизбежно, тогава не забравяйте да отпуснете педала на спирачката в този момент.

Снимка: Carsweek

3. Локвите и коловозите с вода са източник на опасност

Още: Защо колата може да харчи повече гориво през лятото

До есента броят на дъждовните дни се увеличава, така че има повече вода по пътищата. Големите локви представляват опасност - в допълнение към риска от аквапланинг, когато гумите спрат да източват вода от контактното петно и колата всъщност „плува“ над асфалта, отдолу може да има дупка или друго увреждане на пътя. Ако навлизане във вода спирачките са загрели, това може да доведе до деформация на механизмите, което представлява сериозна опасност.

4. Не намалявайте в завой

Разбира се, говорим за резки действия - интензивното спиране със завъртян волан може да доведе до разрушаване на предния мост или поднасяне на задния мост, особено на хлъзгави повърхности. Това означава не само риск от попадане в инцидент, но и повишено износване на гумите и частите на окачването.

Снимка: Carsweek

5. Следете състоянието на спирачките

Още: Как да разпознаете, че една кола е „убита“ от каране

Незабелязаното навреме износване на спирачните накладки може да доведе до повреда на дисковете. Освен това често първо се изтриват вътрешните накладки, чието състояние не може да се контролира без сваляне на колелото или повдигане на колата.

Също така е необходимо да се следи максималната дебелина - обикновено тя е посочена или в инструкциите за експлоатация на автомобила, или върху самите части. И още нещо – не се опитвайте да пестите, като поставяте евтини дискове или накладки, тъй като тяхното качество със сигурност ще бъде по-ниско от това на оригиналните.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес