Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как някои авиокомпании печелят от недостига на самолети?

31 май 2024, 16:12 часа
Реклама

Недостигът на самолети се превръща в сериозен източник на печалба за някои авиокомпании, тъй като позволява на авиопревозвачи да продават нови машини на лизингови компании на много по-високи цени, отколкото са платили, пише Reuters.

Реклама

Превозвачи като базираната в Денвър Frontier Airlines и унгарската Wizz Air обявиха печалби в размер на стотици милиони долари от продажбата на самолети, които след ползват под наем. Този тип сделки отдавна е начин за авиокомпаниите в световен мащаб да генерират ликвидност и да облекчават натиска върху счетоводните си баланси.

Недостигът на самолети направи тези сделки по-привлекателни, като тази година щатските авиокомпании допринасят с 24% към сделките за обратен лизинг в световен мащаб, спрямо 10% през 2022 г., сочат данни Cirium Ascend Consultancy.

ОЩЕ: Липсата на самолети затруднява авиокомпаниите на фона на предстоящите рекордни летни пътувания

Тази годиа пътническите превозвачи ще получат 19% по-малко самолети от очакваното заради производствени проблеми при Boeing и Airbus, според AeroDynamic Advisory. Освен това близо 350 самолета Airbus A320neo се очаква да останат на земята между 2024-2026 г., заради проблема с двигателите Pratt & Whitney на RTX.

В резултат на това цените на новите самолети са с 20% по-високи спрямо периода преди пандемията, казва Джон Хеймлих, старши икономист в Airlines for America (A4A), която представлява водещи щатски превозвачи.

Снимка: iStock

Миналия месец Frontier отчете печалба от 71 млн. долара през първото тримесечие от такива сделки, което е 78% повече от миналата година. Вероятно ще станем свидетели на подобни печалби и през настоящото тримесечие, казва Роб Морис, ръководител Глобални консултации в Cirium.

От Wizz Air отчитат печалба от около 245 млн. евро за последната си финансова година, което е ръст от 146%. Морис описа пазара за обратен лизинг на самолети като „много конкурентен“ и казва, че ценообразуването е в ръцете на продавача.

Някои превозвачи също се облагодетелстват повече от други, като улучват точното време на поръчките. Frontier, например, прави голяма поръчка през 2021 г., когато инфлацията беше относително ниска, а търсенето при пътуванията по въздух не се беше възстановило.

ОЩЕ: Най-добрите авиокомпании в света за 2024 година: Класация

Щатски авиокомпании, като Delta, American и United, също са сключвали сделки, но не толкова често, колкото Frontier. Нискотарифният превозвачът разполага с над 200 нови самолета Airbus, поръчани за доставки до 2029 г.

От Frontier казаха по-рано през месеца, че компанията получава самолетите от Airbus „със значителна отстъпка от пазарната цена“ и ги продава на лизинговите компании на много по-висока цена.

Снимка: iStock

Този финансов инженеринг позволява на нискотарифния превозвач почти да излезе на печалба през първото тримесечие, което притеснява някои анализатори, които смятат, че дейността на авиокомпанията изглежда разчита повече на тези сделки, отколкото на транспортирането на пътници.

„Оставаме притеснени от това, че големите печалби от обратен лизинг стават все по-важни за рентабилността на Frontier“, казва анализаторът на JP Morgan Джейми Бейкър.

От Frontier обаче считат списъка си с поръчки на самолети за „основен актив“ на пазара с ограничено предлагане, тъй като производствените проблеми на самолети се очаква да продължат.

ОЩЕ: Топ 10 на най-турбулентните маршрути в света: Два от тях са в Европа

„Това е основна част от бизнеса, парите са реални“, заяви по-рано през месеца главният изпълнителен директор на Forntier Бари Бифъл.

Наемодателите споделят това мнение. Aнгъс Кели, главен изпълнителен директор на гиганта в лизинга на самолети AerCap, прогнозира, че настоящото глобално състояние на пазара на самолети ще се запази до края на десетилетиет

Скок в цените на наемите

Снимка: iStock

Повишаващите се цени на новите самолети означават и ръст на наемите. Авиокомпаниите харчат с 30% повече за наем на самолети, спрямо преди пандемията, посочва Хаймлих от A4A.

Наемът на Airbus A321neo достигна 455 000 долара на месец, сочат данните на Cirium – това е с 30% повече от 2020 г. Авиокомпании трябва да плащат не само месечен наем за времето на договора, но също така и разходи за поддръжка и гаранционен депозит.

Забавянията в доставките на самолети могат да поставят авиокомпании в затруднено положение – особено тези, които разичтат на тези сделки, за да генерират средства и да управляват разходите си, каза Кортни Милър, основател на консултантската компания Visual Approach Analytics.

ОЩЕ: Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

Бразилската авиокомпания Gol, която подаде заявление за защита от несъстоятелност в САЩ през тази година, имаше затруднения с управлението на високите разходи за наем на самолети и лихви, след като Boeing не успя да спази графика за доставките на самолети, които можеха да финансира дейността ѝ.

Ситуацията на Frontier не е толкова тежка, но компанията обяви печалба само в едно от последните пет тримесечия.

„Колелото с доставките трябва да продължи да се върти, за да финансира авиокомпанията. Какво ще се случи, когато доставките изостават?“, казва Милър.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес