Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЦИОМ: Четири партии сигурни, засега, в бъдещото НС

24 януари 2013, 13:41 часа

Няма значима промяна в политическите симпатии на българите през последните три месеца, сочи изследване на НЦИОМ. Политическите последици от референдума предстои да бъдат измерени със социологически методи след неговото провеждане и последвалия отзвук.

В навечерието на референдума се запазва подреждането на най-влиятелните партии с шансове да влязат в следващия парламент. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение "България на гражданите". Разликата между първите две политически формации в момента е 4,7%.

Почти сигурно в следващия парламент ще намерят място и поне още две формации – евентуален съюз между Атака и ВМРО, както и подписаното по време на провеждане на проучването споразумение между ДСБ и Съюз "Единство". Данните показват, че за момента СДС (с председател Емил Кабаиванов) самостоятелно не може да влезе в Народното събрание.


Засега е рано да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на Движението.

През последните месеци регистрираме нарастващи симпатии към НФСБ и към ГОРД.

Заявката на Веселин Марешки за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Сред одобряващите го преобладават хора с ниски доходи, както и жители на градовете-областни центрове. Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията "РЗС и Марешки" да влезе в състава на следващия парламент.

Одобрение на дейността на лидерите на основните политически формации в България към 20 януари 2013 г:Бойко Борисов е с одобрение 41.5%, Меглена Кунева 31.5%, Сергей Станишев 27% и други

Кампанията за референдума от последните седмици привлече общественото внимание към някои от участниците в инициативните комитети. НЦИОМ измери общественото одобрение към някои от тях. Янаки Стоилов е одобряван от 20% от българите, следва го Мария Капон с одобрение от 13.8%. Народният представител Иван Иванов получава 10% одобрение.

Реклама

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес