Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оригиналната корица на "Хари Потър" ще бъде продадена в Ню Йорк

22 юни 2024, 07:20 часа
Реклама

Оригиналната акварелна илюстрация на първото издание на "Хари Потър и философският камък" - книгата, която запозна света с младия очилат магьосник - ще бъде продадена на търг в Ню Йорк.

Творбата на Томас Тейлър, който през 1997 г. е бил само на 23 години, когато е нарисувал емблематичния образ на момчето с белега на мълния и кръглите очила, се очаква да бъде оценена на 400 000 до 600 000 долара в Сотбис.

Тейлър е работил в детска книжарница в Кеймбридж, Англия, когато издателят Бари Кънингам от "Блумсбъри" му предлага да нарисува образа за книгата на Джей Кей Роулинг, която трябва да излезе в Лондон на 26 юни 1997 г.

Според специалиста по книги в Sotheby's Калика Сандс той е един от първите хора, които прочитат книгата, като получава ранно копие на ръкописа, за да послужи за основа на творбата му.

"Така че той е знаел за света преди всички останали и всъщност от него е зависело как ще визуализира Хари Потър", казва Сандс пред АФП.

При излизането на книгата Роулинг и Тейлър са били неизвестни и малцина са очаквали, че тя ще се превърне в световен феномен. От първото издание са отпечатани само 500 екземпляра, а 300 от тях са изпратени на библиотеки, според Сотбис. Но скоро книгата се превръща в бестселър.

27 години по-късно т.нар. "Потървърсийз" включва седемте оригинални книги на Роулинг, филмов блокбъстър, призната от критиката театрална пиеса и видеоигри.

Продадени са над 500 милиона копия от книгите на 80 езика.

"Вълнуващо е да видя картината, която бележи самото начало на моята кариера, десетилетия по-късно и толкова ярка, колкото винаги", казва Тейлър, която сега е автор на детски книги и илюстратор, в изявление, публикувано от Сотбис.

"Днес, когато пиша и илюстрирам собствените си истории, съм горда да погледна назад към такова вълшебно начало", каза Тейлър.

Когато за първи път илюстрацията е предложена на търг в Сотбис в Лондон през 2001 г., тя донася само 85 750 паунда (около 108 500 долара по сегашния валутен курс) - но по това време са публикувани само четири от книгите.

Илюстрацията е част от колекция от ръкописи и редки книжни издания, които се предлагат за продажба и в която са включени произведения на някои от най-големите тежкоатлети в литературата, сред които Едгар Алън По, Ф. Скот Фицджералд, Марк Твен и Чарлз Дикенс.

Колекцията е принадлежала на хирурга Родни Суантко, който умира през 2002 г. на 82-годишна възраст, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Забравена книга за Хари Потър бе продадена за над 55 000 паунда 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес