Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излиза "Опасен бизнес" от носителката на наградата "Пулицър" Джейн Смайли

17 май 2023, 09:21 часа • 1279 прочитания

Монтерей, 1851 г. Калифорнийската златна треска е в разгара си. Питър Каргил мечтае за бързо забогатяване и потегля на запад със съпругата си Елайза, но златотърсаческата му авантюра не дава резултат. Когато той е убит в пиянска свада, съпругата му търси начин да оцелее. Изборът в този мъжки свят не е голям и тя се озовава в публичен дом. Съдържателката му се грижи за момичетата си, а клиентите се отнасят сравнително добре с Елайза и животът ѝ сякаш става по-спокоен.

Когато обаче в покрайнините на Монтерей се появяват трупове на млади жени, най-старата професия започва да изглежда все по-опасен бизнес. И тъй като шерифът бездейства, Елайза и приятелката ѝ Джийн се заемат да открият убиеца, вдъхновени от героя на Едгар Алън По детектив Дюпен. Но това се оказва рисковано начинание в Дивия запад, където няма закони и сигурност.

Джейн Смайли (1949 г.) е американска писателка, носителка на наградата „Пулицър“ и лауреат на американския ПЕН клуб за цялостно творчество.Тя е автор на над 20 книги (романи, литературна критика и детска литература) и сътрудничи на много вестници и списания, сред които „Ню Йоркър“, „Ел“, „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“ и „Нейшън“. Член е на Американската академия за изкуство и литература и преподава творческо писане в Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес