Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина една от големите легенди в баскетбола

01 октомври 2024, 13:14 часа • 880 прочитания

Една от големите легенди в баскетбола Дикембе Мутомбо почина на 58-годишна възраст. Причина за смъртта му е мозъчен тумор, с който Мутомбо бе диагностициран през 2022-ра. Баскетболният свят скърби за родения в Конго играч, който остави незаличима диря в историята на НБА.

Почина Дикембе Мутомбо

Един от големите легенди на НБА - Меджик Джонсън, написа следното:  "Съкрушен съм да науча за кончината на моя скъп приятел и баскетболист от Залата на славата Дикембе Мутомбо. Той беше не само страхотен баскетболист, който можеше да защитава коша като елитен блокировач на изстрели, но и невероятен човек с чисто златно сърце."

Дикембе Мутомбо

Съболезнования отправиха и бившите президенти на САЩ Барак Обама и Бил Клинтън, както и още десетки спортни личности. "Дикембе Мутомбо беше невероятен баскетболист - един от най-добрите блокировачи и защитници на всички времена", написа бившият президент Барак Обама.

"Но той също така вдъхнови цяло поколение млади хора в Африка, а работата му като първия глобален посланик на НБА промени начина, по който спортистите мислят за въздействието си извън паркета. Мишел и аз мислим за семейството на Дикембе и за всички, които го познаваха и обичаха", каза още Обама.

Поклон пред паметта му

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес