Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в Хърватия - започна процедура по отстраняване на хърватския премиер

07 юни 2016, 14:57 часа • 762 прочитания

Ръководителят на най-голямата хърватска партия Томислав Карамарко съобщи, че неговата формация Хърватска демократична общност /ХДО/ започва процедура по отстраняването на премиера Тихомир Орешкович. Същевременно опозиционната Социалдемократическа партия вече иска предсрочни избори в средата на юли, тъй като "Хърватия вече няма правителство".

На извънредна пресконференция Карамарко каза, че "Хърватия има нужда от стабилно, хомогенно и единно правителство, което да извърши необходимите реформи" в страната, предаде БГНЕС.

"Длъжен съм да информирам хърватската общественост за това, че днес ХДО започва процедура по отстраняването на премиера Орешкович", каза още Карамарко и добави, че за това има редица причини.

Според него "пред обществото се разиграва ситуация, която не е добра и правителството е нефункционално". "С една дума трябва да сложим точка на случващото се... Хърватия няма време и нерви за подобни отношения", каза още лидерът на ХДО.

На въпроса дали е готов да се оттегли от поста на вицепремиер Карамарко отговори: "Готов съм на всичко".

Процедурата по отстраняването на Орешкович започна в 12:00 часа българско време в Хърватския сабор (парламент). В момента ХДО събира подписи в подкрепа на мярката. Опозиционната Социалдемократическа партия, която иска и оставката на Карамарко заради корупционния скандал, в който е замесен, ще подкрепи отстраняването на премиера.

Лидерът на социалдемократите и бивш премиер Зоран Миланович същевременно заяви, че опозицията иска предсрочни парламентарни избори още в средата на юли. Според Миланович това е единственото реалистично, разумно и рационално решение. "Хърватия няма какво повече да чака ... Хърватия няма правителство", заяви Миланович, цитиран от Танюг. Бившият премиер изтъкна още, че решението за свалянето на Орешкович е ход, с който ХДО се опитва да спаси Карамарко, но опозицията няма да се хване на номера.

Тихомир Орешкович е предприемач в сферата на фармацията и дълго време е живял в чужбина. Той беше поканен от коалицията между ХДО и МОСТ като независим ръководител на правителството, в чиято програма влизат важни икономически реформи, съгласно предписанията на Брюксел. От началото на работата си обаче в коалицията има изключително много вътрешни спорове.

Миналия месец местен вестник публикува договор, в който е посочено, че лобист на унгарската петролна група МОЛ, която води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, е плащал за консултантски услуги на съпругата на Карамарко в периода 2013-2015 година. В момента хърватските власти водят разследване по случая.

Хърватското правителство и МОЛ, които имат дялове от съответно 44,8% и 49% в ИНА, водят съдебен спор за това как се управлява компанията. Карамарко призна за съществуването на договора, но твърди, че това не е повлияло в работата му на правителствен зам.-ръководител. Същевременно самият той настояваше правителството да обмисли и евентуално да се оттегли от арбитражните дела срещу унгарската компания, поради възможни големи финансови загуби.

Комисията за конфликт на интереси през следващата седмица трябва да оповести резултатите от разследването за възможен конфликт на интереси срещу Карамарко. Вотът на недоверие срещу него беше поискан от социалдемократите. Лидерът на МОСТ и втори вицепремиер Божо Петров поиска Карамарко да подаде оставка преди гласуването на вота на недоверие на 13 юни, който депутатите на МОСТ ще подкрепят.

Не е ясно до какво ще доведе евентуално отстраняване на Орешкович, който до миналата седмица не заявяваше никакво намерение да напуска поста си, а искаше оставката на двамата си заместници Карамарко и Петров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес