Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Новото начало" е факт: Политическа чистка в Община Кърджали заради Доган

16 септември 2024, 17:32 часа • 1598 прочитания

Масова чистка с политически привкус след "Новото начало" в ДПС в Кърджали.

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, заяви в понеделник пред Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад.

Той даде да се разбере, че зад тази акция стои лидерът на ДПС- Ново начало Делян Пеевски, който се опитва да овладее структурите на ДПС чрез толериране на лоялните му кадри и сплашване и чистки на хората, подкрепящи основателя на партията Доган.

Още: А санитарен кордон срещу Пеевски?

"От началото на месеца насам са уволнени кадри на Движението за права и свободи, подкрепящи доктор Ахмед Доган, в област Кърджали. Това силно прави впечатление в Община Кърджали, където са уволнени доста служители, които подкрепят доктор Доган", обяви Мурад.

Сред тях са директор на Център за социални услуги, психолог в Дневен център за деца с увреждания, главен специалист в отдел "Кадастър и регулация", младши експерт в отдел "Управление на общинската собственост" в община Кърджали, главен инспектор в Държавната агенция за метрологичен надзор, както и съпруга на активист на Движението.

"Също има уволнени служители в община Ардино - Гюлфие Ибрямова, която е директор на Дирекция "Социално подпомагане", и в община Черноочене - Ферхад Ферхад, който беше заместник-кмет. Всичко това ни води до мисълта, че това е тенденциозно. Това са репресии към активисти на Движението за права и свободи, които подкрепят почетния председател доктор Ахмед Доган", каза Ресми Мурад, цитиран от БНР.

Още: Илиян Василев: Вотът за ДПС ще зависи от активното присъствие на Доган

Той припомни, че Областният съвет на партията излезе преди дни с нарочна декларация по този повод, в която изразява "своето възмущение от бруталните уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали".

В декларацията се казва още:

"ДПС винаги е спазвало принципа съревнованието на идеи и политики да бъде единствено и само на политическия терен и в името на хората. Именно това е формулата, с която се измерва доверието на избирателите през всичките тези години в общините от област Кърджали, ръководени от ДПС. За съжаление през последните месеци сме свидетели на десетки поголовни смени, уволнения и репресии спрямо служители в общините Кърджали, Джебел и Черноочене. Ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден да напусне работа по "собствено" желание. Администрациите в общините Кърджали, Джебел и Черноочене са подложени на психически тормоз и принуждавани да "определят" политическата си позиция чрез подкрепа на подписка за регистриране на партии и коалиции. Областният съвет на ДПС осъжда подобни практики на самозабравили се политици, лишени от управленско поведение, застава твърдо и изразява безрезервна подкрепа към всички уволнени служители."

Още: Румяна Коларова за предизборната обстановка: Надхитряне между юристи и джентълменски споразумения (ВИДЕО)

Ресми Мурад

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, който е близък до Пеевски, отрече твърденията на Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.

Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС и не е морално да говори от името на Движението: "Що се отнася до тези негови нападки, ясно се вижда, че това е предизборен популизъм, който не отговаря на действителността. Няма такова нещо. Заявявам го смело и отговорно, ако в някои други общини това се прилага като тактика или като методи, като начин на работа, в община Кърджали не е така. Ние сме далеч от мисълта и няма да политизираме работата на общинската администрация...".

Още: ГЕРБ в Кърджали е против Доган? Цвета Караянчева обжалва състава на РИК, оглавена от противник на Пеевски

По думите му е нормално в общинската администрация да има текучество. "Има служители, които са напуснали изрично по тяхно желание, по тяхна воля. Върху никой от тях не е упражняван никакъв натиск. Мога да твърдя, че върху никой друг няма да се упражнява никакъв натиск. Това е тяхно волеизявление", коментира Ерол Мюмюн конкретните имена, посочени от Ресми Мурад и увери, че "този вид работа за нас е непознат и няма да бъде модел на работа", цитиран и от "Медиапул".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес