Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна ще получи още една партида изтребители F-16 от Дания

16 септември 2024, 15:31 часа • 2880 прочитания

До края на годината Украйна ще получи още една партида изтребители F-16 от Дания. Това съобщи министърът на отбраната на страната Тролс Лунд Поулсен, съобщава DR.dk.

Още: Нямаме намерение да го крием: Сирски с изявление за причините за катастрофата с F-16

В началото на август той потвърди, че Украйна е получила първите самолети, обещани от Копенхаген. Количеството засега не се съобщава, но Дания е обещала да достави на Киев общо 19 самолета.

„Дания ще достави следващата партида изтребители F-16 през втората половина на 2024 г.“, увери министърът в интервю за Ritzau.

Както и при първата доставка на F-16, няма да бъде определен конкретен брой или дата за предаването на изтребителите, каза той. „Това се прави от съображения за оперативна сигурност“, отбеляза Поулсен.

Снимка: Getty Images

Още: Твърде рисковано: САЩ са отказали да изпратят американски специалисти в Украйна за поддръжката на F-16

Изтребителите F-16 за Украйна

По-рано украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че украинските пилоти са започнали обучение на F-16 в Румъния.

„В украинското небе ще има и още F-16: група наши пилоти вече преминава обучение в Румъния. Благодарих на румънския си колега, на народа и правителството на страната му за подкрепата и укрепването на нашата противовъздушна отбрана. Договорихме се да продължим сътрудничеството. Планирам посещението си в Румъния“, увери той.

На свой ред, изданието Business Insider писа, че украинските F-16 ще имат по-голям обсег на поразяване от американските далекобойни ракети ATACMS. Това ще се случи, ако САЩ изпратят стелт ракети AGM-158 или JASSM: Украйна ще получи F-16, но още няма нужните за тях специални ракети (ВИДЕО).

Нидерландия обеща на Украйна да ѝ достави 24 от своите изтребители четвърто поколение, произведени в САЩ. Дания, Норвегия и Белгия също обещаха десетки самолети F-16.

С изтребителите вече имаше фатален случай: Киев: Уволнението на командващия ВВС не е свързано със смъртоносната катастрофа на F-16.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес