Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на успеха в България: Марина Ганева със световна титла въпреки липсата на финансова подкрепа

16 септември 2024, 17:42 часа • 1589 прочитания

Българка завоюва златото на Световното първенство по вдигане на тежести за ветерани в Рованиеми, Финландия. Пловдивската мастър атлетка Марина Ганева, която има множество успехи в дисциплините по вдигане на тежести и кросфита, добави в колекцията си поредна титла. На почетната стълбичка се още качиха представителки на Унгария и на домакина Финландия. 

Марина Ганева е световна шампионка по вдигане на тежести при мастър атлетите

На фона на успеха се оказва, че 36-годишната състезателка за малко щяла да изпусне първенството поради липса на финансиране. В страната ни не съществува федерация на мастър атлетите, което означава, че никой не ги подпомага по състезанията. Миналогодишните международни участия на Ганева бяха изцяло финансирани от самата нея– подготовка, пътуване, престой и такси за участие. 

Каква е цената на успеха в България?

За да бъде Ганева на Световното първенство заместник-кметът по дигитализация, бизнес развитие и образование Владимир Темелков спонсорирал атлетката със съдействието на кмета на "Тракия" Георги Гатев. "Участието ми на Световното първенство в Рованиеми, Финландия е изцяло покрито финансово от г-н Владимир Темелков, който преди дни спаси и ФК Марица Пловдив с лични средства на своята фирма. Той е човек, който доброволно се е отказал от кметската си заплата и я дарява за добри и благородни каузи. Подобни практики в България не сме свикнали да виждаме, но ето, че ги има", написа Марина Ганева в профила си във Фейсбук, и благодари на Темелков и кмета на "Тракия" за съдействието.

"Щастлива съм да знам, че човек като Вас вижда в спорта мисия за обединение и национална гордост. Ние сме силен и доказал се народ в това отношение, а успехите ни, вярвам, представят България в най-светлия ѝ блясък пред света. Чувствам се привилегирована и ентусиазирана да мога и аз да нося знамето на гърдите си и да съм част от тази мисия. Благодаря за възможността!", написа още тя.

ОЩЕ: Скандално: Банковата сметка на щангите изпразнена за пури, дискотеки, молове и почивки

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес