Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайван засече десетки китайски военни самолети и кораби

26 септември 2024, 06:38 часа • 961 прочитания

Тайван съобщи, че в рамките на 24 часа около демократичния остров са били засечени 43 китайски самолета и 8 военни кораба. В същото време японски военен кораб премина през чувствителния Тайвански проток, предаде АФП.

ОЩЕ: Китайските военни са преследвали американски самолет над Тайванския проток

В официално изявление на тайванското министерство на отбраната се казва: „34 от самолетите пресякоха средната линия и навлязоха в югозападната и източната ADIZ (зона за идентификация на въздушната отбрана) на Тайван“. „Наблюдавахме ситуацията и реагирахме по съответния начин“, се добавя в него.

На илюстрация, публикувана от министерството, се вижда, че самолетите са заобиколили острова с изключение на североизточното крайбрежие.

Рекордът тази година беше поставен на 11 юли, когато Тайпе съобщи, че е открило 66 китайски военни самолета в рамките на 24 часа, припомня БГНЕС.

Твърденията на Китай

Китай, който твърди, че демократичен Тайван е част от неговата територия, изпраща военни самолети, безпилотни летателни апарати и военни кораби около острова почти всеки ден.

ОЩЕ: Военни учения в Тайван: Симулация на китайска атака с прекъснати командни линии

Последните нахлувания се случиха в момент, когато японските медии съобщиха, че японски военен кораб е преминал през чувствителния Тайвански проток за първи път, за да защити свободата си на корабоплаване.

От Токио нямаше незабавно потвърждение за преминаването, което според медийни съобщения се е състояло след подобни пътувания на американски и европейски военноморски сили през последните години.

Китай заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и през последните години засили военния натиск върху острова. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес