Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху: Не сме отговорили на подкрепеното от САЩ предложение за примирие в Ливан

26 септември 2024, 22:45 часа • 615 прочитания

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му не е отговорило на искането на САЩ за 21-дневно прекратяване на огъня в кампанията срещу ливанската групировка „Хизбула“.

„Това е американско-френско предложение, на което министър-председателят дори не е отговорил“, се казва в изявление на кабинета на Нетаняху, в което се добавя, че той е наредил на армията „да продължи бойните действия с пълна сила“.

Още: Нетаняху пренебрегва призивите за примирие с "Хизбула", нареди на армията да се бие "с пълна сила"

В отделно изявление военните съобщиха, че в четвъртък сутринта танкова бригада е провела учение „на няколко километра от ливанската граница... в гъста, планинска местност“. „По време на учението войските повишиха оперативната и логистичната си готовност за различни бойни сценарии на територията на противника на северния фронт“, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Говорейки пред войници и командири във военновъздушна база в централната част на Израел, началникът на военновъздушните сили генерал-майор Томер Бар заяви, че тече подготовка за евентуални сухопътни операции. 

Още: Ердоган: Нетаняху трябва да бъде спрян с общи усилия

„По същество се подготвяме рамо до рамо със Северното командване за евентуална сухопътна маневра. Подготвяме се за нейното активиране, ако се наложи“, заяви Бар, като същевременно отбеляза, че решението е „над нас“. Той заяви, че военновъздушните сили вече работят за предотвратяване на доставките на оръжия от Иран за „Хизбула“.

„В момента сме в Ливан, за да предотвратим всяка възможност за трансфер на оръжия от Иран с оглед на това, което вече сме отнели от Хизбула“, каза Бар. „Тази мисия се превръща в основен приоритет, защото сигурността на Хизбула Хасан Насрала и способността на Хизбула да се възстанови от това, което им се случи преди няколко дни, зависят от отворения канал, идващ от Иран“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес