Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Синдром като Пеевски има във всяка партия": Любомир Стефанов в Студио Actualno (ВИДЕО)

24 септември 2024, 19:30 часа • 705 прочитания

"Синдром като Пеевски има във всяка една партия - бизнес интерес, олигархичен, който овладява някакви структури и после чрез тях генерира политическо напрежение, сътресение и търси капитализация. Това е вече функция на всяка една партия да се справи". Така политологът д-р Любомир Стефанов коментира в Студио Actualno думите на Лена Бориславова от ПП-ДБ, че имало "пенетрация" на Делян Пеевски във всички партии.

"Има нещо като железен закон за олигархията. Демокрацията, по естеството си на мнозинство, произвежда олигархия. Ние делегираме права на нашите представители и бидейки все по-специализирани в дейността си, те се отделят и се превръщат в олигархичен политически елит и контролът върху тях става все по-труден. Партиите да се вгледат първо в себе си, да видят кои са техните приятели и после да казват Пеевски е тук, Пеевски е там", добави още той.

Още: Ходовете на Доган и Пеевски за печелене на гласове: Анализ на д-р Ваня Нушева (ВИДЕО)

Още от същото ли ни чака - какво ще ни кажат този път партиите?

В контекста на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври Любомир Стефанов заяви, че "няма да е повече от същото, тъй като политическата върхушка е наясно, че оттук нататък я грози нерадостен край. В природата, както и в политиката, няма вакуум. Ако тези представители не се справят, ще дойдат други, но тези сега имат уникалния шанс да покажат, че са си научили урока, на експресния влак, който минава за шести път през нашата гара – предсрочни избори".

Снимка: БГНЕС

Говори се за над 5, даже и над 7 партии в парламента, а въпросът за мнозинство минава през ГЕРБ – "щат или не щат, другите партии трябва да се позиционират спрямо ГЕРБ, обаче и ГЕРБ трябва да се позиционира спрямо тази палитра от парламентарно представителство", коментира политологът и припомни "сглобката": "Оправдаваха се, че не става, не си говориха и помежду си и влязохме във фазата кой ще спечели повече дивидент от публично изнудване. Държавността страда от цялата работа".

Още: Социолог очаква до 9 партии в новия парламент, но кой ще държи бухалките и кой - обръчите?

Той призова всички политици да покажат "нов тип модел на поведение, нов тип водачество - без оксиморони, метафори, алюзии, прекрасни думи". "Правим нещата 1-2-3, стъпка по стъпка. Защото толкова сме се самосъсипали, че трябва да възстановим доверието в държавата и институциите. Всички партии, особено ГЕРБ, да спрат да говорят като от последна инстанция. Борисов беше министър-председател три пъти, но с колкото неща се хвали, може да бъде посочен с пръст, че с двойно повече не се е справил. ПП-ДБ бяха два пъти на власт в коалиция – имат алиби, обаче въпросът е всеки ще се възползва от алибито си ли, за да бяга от отговорност. В случая ние чуваме разказ как изграждаме аргументите си с кой не можем да сме и защо, а не с кой можем да сме и защо", анализира Любомир Стефанов.

Гледайте още в интервюто: възможно ли е разцепление в ГЕРБ?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес