Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камала Харис обвини Тръмп, че тласка Урайна към капитулация

27 септември 2024, 00:20 часа • 639 прочитания

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заклейми привържениците на споразумението с Русия след нейното нахлуване в Украйна, като отправи остра забележка към своя съперник на изборите Доналд Тръмп.

Харис не спомена Тръмп по име, но разкритикува онези, които ще „принудят Украйна да се откаже от големи части от суверенната си територия, които ще поискат от Украйна да приеме неутралитет“.

„Тези предложения са същите като тези на Путин. И нека бъде ясно, че това не са предложения за мир. Вместо това те са предложения за капитулация“, каза Харис, цитирана от БГНЕС.

Тръмп обяви, че ще извади САЩ от войната

Припомняме, че на митинг в Атланта на 24 септември кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува американското участие във войната в Украйна, като заяви, че страната е „в задънена улица“ и ще може да се „измъкне“ само ако той спечели изборите през ноември. 

„Байдън и Камала ни въвлякоха в тази война в Украйна и сега не могат да ни измъкнат“, каза той. Същевременно обеща да „разреши войната в Украйна“, ако бъде избран - в миналото той неведнъж е повтарял как това може да стане за 24 часа. 

Още: Тръмп с конкретика как ще пробва да спре войната в Украйна, обиди се на Путин.

„Но ние сме затънали в тази война, освен ако аз не съм президент. Аз ще го направя. Ще я договоря. Ще изляза от нея. Трябва да се измъкнем“, заяви Тръмп пред привържениците си.

Преди това републиканецът определи украинския президент Володимир Зеленски като „най-великия търговец на Земята“, като заяви, че всяко посещение на Зеленски в САЩ водело до получаването на „сто милиарда“.

Тръмп и спорните му коментари за войната

Крилото "про-Тръмп" на Републиканската партия в продължение на месеци блокира в Конгреса законопроекта за американската помощ от 60 милиарда долара по-рано тази година, което се оказа пагубно за ситуацията на фронта и допринесе за загубата на ключовия град Авдеевка.

Бившият президент на САЩ неколкократно е критикувал и обвинявал Байдън, а не диктатора Владимир Путин, за началото на войната в Украйна: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО).

Освен това Тръмп вече заплашваше членове на НАТО, които не допринасят достатъчно за колективната отбрана, като прикани Русия да нахлуе в страна от Алианса: Доналд Тръмп покани Русия да нападне НАТО (ВИДЕО).

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес