Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Иран засилват още военното сътрудничество - с голям междудържавен договор

16 януари 2024, 09:56 часа
Реклама

Русия и Иран се готвят да подпишат договор за по-нататъшно развитие на военно-технологичното си сътрудничество. Новината се появи в най-новия доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) от 15 януари.

В него се твърди, че Москва и Техеран ще се стремят да засилят двустранното военно и технологично сътрудничество чрез създаването на т.нар. Голям междудържавен договор. Русия продължава да търси въоръжение от съюзниците си, за да подхрани продължаващата си война в Украйна.

Още: Иран атакува с ракети цели в Северен Ирак, били "шпионски центрове" на Израел (ВИДЕО)

Какво включва договорът?

В отделни телефонни разговори руският министър на отбраната Сергей Шойгу и неговият ирански колега министър Мохамед Реза Ащиани изтъкнаха плана си за развитие на "основните принципи на руско-иранските отношения". Руският външен министър Сергей Лавров пък е разговарял с иранския - Хосейн Амир Абдоллахиан - за спецификите на споразумението, включващо търговия, икономическо развитие, транспорт и логистика, според съобщение на руското Министерство на отбраната, цитирано от ISW.

Снимка: Getty Images

Все още няма допълнителни подробности за планирания Голям междудържавен договор между Москва и Техеран, не е определена и времева рамка, в която официалното споразумение може да влезе в сила.

Още: Ким Чен Ун е дал на Путин 1 млн. снаряда, смята украинското разузнаване

Оръжията по оста Техеран-Москва

Подновяването на преговорите за междудържавен договор се случва в период, в който Русия планира да закупи балистични ракети с малък обсег от Иран. Въпреки че американски представители заявиха, че сделката не е завършена, официални лица предупредиха, че Русия може да получи ирански ракети през пролетта на 2024 г., предава Kyiv Independent.

Още: WSJ: Русия иска ирански балистични ракети, напредва с плановете да ги купи

Иран продължава да служи като основен доставчик на оръжия за войната на диктатора Владимир Путин в Украйна. Техеран дава на Москва хиляди дронове "камикадзе" клас "Шахед", използвани при въздушните удари срещу Украйна, а също така сключи сделки за закупуване на модерни руски самолети и хеликоптери.

Миналия месец Москва и Техеран подписаха и декларация за съвместна борба със западните санкции, наложени срещу двата режима заради ролята им във войната срещу Украйна.

Още: Иран е разработил нов дрон "камикадзе" за Русия?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес