Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палестинците на протест - искат оставката на президента Махмуд Абас

04 юли 2021, 14:30 часа
Реклама

Стотици палестинци отново излязоха по улиците на Западния бряг, за да поискат оставката на президента Махмуд Абас, след смъртта на активист миналия месец, което протестиращите определят като „убийство“. Роднините на Низар Бана, който почина, след като силите за сигурност нахлуха в дома му и насилствено го арестуваха, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“.

„Всички ние сме Низар Банат“, скандираха протестиращите, обвинявайки палестинските власти в „корупция“ и „сътрудничество с Израел“. По улиците отново се чуха „Махай се Абас“ и „Хората искат падането на режима“. „Този поход е послание за лоялност към Низар Банат и призив за събуждане на властите, които трябва да изправят пред съда отговорните за смъртта му“, каза Хасан Крейша, бивш ръководител на Палестинския законодателен съвет. И майката на Банат, и много протестиращи носеха портрети на активиста, който навремето изобличаваше предполагаемата корупция на Палестинската власт. Палестинската полиция и силите за сигурност оградиха улиците, водещи до президентския кабинет в Рамала. Междувременно в Хеврон Фатах, неговата партия, свика демонстрация в подкрепа на палестинския лидер.

Припомняме, че смъртта на Банат на 24-ти юни предизвика дни на протести в окупирания Западен бряг и провокира възмущение в международен план. 43-годишният боец се кандидатира като опозиционен кандидат за палестинските парламентарни избори, които трябваше да се проведат през май, но които Абас реши да отложи за неопределено време. Според аутопсията загиналият е получил удари по главата, гърдите, врата, краката и ръцете. Смъртта е настъпила по-малко от час след ареста му.

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) за Близкия изток Тор Уенсланд заяви, че „извършителите трябва да бъдат изправени пред съда“, а Европейският съюз (ЕС) поиска „пълно, независимо и прозрачно разследване“. Представителството на ООН и ЕС на териториите също предупреди Палестинската национална администрация, че трябва да позволи "свобода на изразяване", след като лоялната на Абас полиция нападна протестиращи, особено жени, последвано от кампания на тормоз в мрежите с публикуване на лични данни от мобилни телефони, които са били откраднати.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес