Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Армения призовават Израел да спре да продава оръжие на Азербайджан

30 юли 2020, 08:04 часа
Реклама

Арменският външен министър Зохраб Мнацаканян заяви в интервю за "Ерусалим пост", че Израел трябва да спре да продава оръжие на Азербайджан, предаде БГНЕС.

Според министъра, продажбата на оръжие в Баку носи смъртна опасност, предвид използването му срещу гражданска инфраструктура и цивилни лица.

"Постоянно ще повдигаме този въпрос. Той винаги ще бъде неразделна част от нашия дневен ред както на двустранни, така и на многостранни платформи. Израел трябва да спре този смъртоносен бизнес с Азербайджан", се казва в интервюто на Мнацаканян, публикувано на уебсайта на външното министерство.

Сблъсъкът на арменско-азербайджанската граница продължава от 12 юли в прилежащите райони - Товуз и Тавуш, които също граничат с Грузия и се намират на няколкостотин километра от Нагорни Карабах. По-късно Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че изострянето на обстановката се простира и в районите на Карабах Агдам, Хохавенд, Физули, Джебраил, Горанбой, Татар. Арменското министерство на отбраната от своя страна съобщава за стрелби само в северната част на границата, на стотици километри от Карабах и в близост до Нахичеванската автономна република. Ситуацията в Карабах остава сравнително спокойна.

Според Баку 12 азербайджански войници, включително един генерал, са убити в резултат на граничния конфликт. Арменската страна съобщава за смъртта на шестима войници, както и раняването на девет войници и един цивилен. Азербайджан и Армения прехвърлят вината за обстрела един върху друг.

Редица държави и международни организации изразиха загриженост относно ситуацията на арменско-азербайджанската граница и призоваха страните към диалог. Руското външно министерство обяви готовността си да действа като посредник за стабилизиране на ситуацията в региона.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес