Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нагорни Крабах си връща загубени по-рано позиции

28 септември 2020, 09:46 часа
Реклама

Министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република обяви връщането на редица изгубени преди това позиции на линията за контакт през нощта, предава РИА Новости.

"През нощта продължиха интензивни бойни действия в южните, югоизточните и северните посоки на фронтовата линия. Частите на отбранителната армия (на Карабах) в резултат на контраатака нанесоха тежки загуби на живата сила и военната техника на противника", се добавя в съобщението на уебсайта на отдела.

Ситуацията на контактната линия в Нагорни Карабах ескалира в неделя сутринта. Непризнатата република заяви, че азербайджанските военни са открили огън на нейна територия, включително срещу столицата Степанакерт. Има цивилни жертви.

Баку и Ереван се обвиняват взаимно за ескалацията. Министерството на отбраната на Азербайджан твърди, че арменската страна е започнала обстрела, а азербайджанските сили провеждат контраатака. Арменските военни твърдят, че Карабах е бил подложен на въздушни и ракетни атаки от Азербайджан.

Арменските власти въведоха военно положение в страната и обявиха обща мобилизация. Ръководството на непризнатата Република Нагорни Карабах направи същото.

Руското външно министерство призова Баку и Ереван незабавно да спрат огъня и да започнат преговори.

Карабахският конфликт започна през февруари 1988 г., когато автономния регион Нагорни Карабах обяви своето отделяне от азербайджанската ССР. В резултат на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели - Русия, САЩ и Франция. Азербайджан настоява за запазване на териториалната си цялост, Армения защитава интересите на непризнатата република, тъй като НКР не е страна в преговорите. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес