Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон и Фон дер Лайен ще посетят заедно Пекин

24 март 2023, 16:46 часа
Реклама

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще го придружи по време на предстоящото му посещение в Китай.

Макрон ще пътува до Пекин в началото на април за разговори с президента Си Дзинпин, тъй като западните лидери настояват Пекин да окаже натиск върху Русия във връзка с войната в Украйна.

Френският президент съобщи, че е отправил молба до Фон дер Лайен да го придружи, след като приключи срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел. Целта на двамата ще бъде да представят "единна позиция" пред Китай, предаде АФП, цитирани от БГНЕС. Макрон призова Пекин да помогне за убеждаването на Москва да прекрати продължаващата вече над година инвазия в Украйна.

Китай се опитва да се позиционира като неутрална страна в конфликта, въпреки че продължава да укрепва връзките си с Русия.

ОЩЕ: Външният министър на Китай: Москва и Пекин представляват "силите на доброто" (ВИДЕО)

През февруари беше разпространен документ с позиция от 12 точки, в който китайският лидер призовава за спешни мирни преговори и "политическо решение" за прекратяване на конфликта.

Макрон заяви, че усилията на Китай са положителни, но настоя, че мир може да бъде постигнат едва след като Русия изтегли войските си.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес