Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди демонстрират срещу оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция

02 юли 2021, 09:31 часа
Реклама

Хиляди хора, предимно жени, протестираха вчера в Турция срещу оттеглянето на страната им от Истанбулската конвенция, международно споразумение за предотвратяване на домашното насилие. Този ход беше незабавно осъден от ЕС, САЩ и редица правозащитни групи.

Протестиращите в центъра на Истанбул носеха транспаранти с надпис: „Ние не се отказваме от Истанбулската конвенция".

Протести се проведоха в няколко големи града в Турция, между които Истанбул, Анкара и Измир.

„Турция направи крачка назад с 10 години в областта на правата на жените“, заяви генералният секретар на „Amnesty International“ Агнес Каламард, като нарече решението на Турция „безразсъдно и опасно послание“, защото извършителите могат да избегнат наказанието.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че оттеглянето на Турция от конвенцията е "дълбоко разочароващо".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Турция от конвенцията през март и решението официално влезе в сила вчера. Турското ръководство обясни отказът от документа с твърдението, че той е присвоен от онези, които искат да "нормализират хомосексуалността". Ердоган каза, че някои в Турция искат да представят погрешно решението като "стъпка назад за страната".

"Нашата борба срещу насилието над жени не започна с Истанбулската конвенция, нито ще завърши с оттеглянето ни", каза той.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, така наречената Истанбулска конвенция, е документ, приет през 2011 г. и подписан от 45 държави и Европейския съюз. Шест години след подписването, македонските власти ратифицираха Конвенцията през 2018 г., която се счита за ключов елемент за предотвратяване на насилието срещу жени чрез постигане на де юре и де факто равенство между мъжете и жените. Това е първият правно обвързващ и всеобхватен международен механизъм за борба с насилието над жени и домашното насилие. Конвенцията предоставя подробна международна правна рамка за по-ефективно изкореняване на домашното и насилието срещу жени.

Ердоган взе решение, въпреки факта, че броят на убийствата на жени в Турция се е увеличил през последното десетилетие, ход, който разгневи групите за защита на жените, както и критики от ЕС, Вашингтон и Върховния комисариат по правата на човека на ООН, напомня Радио Свободна Европа. Миналата година 300 жени са били убити в Турция от техните партньори или бивши партньори, според Асоциацията за правата на жените „Да сложим край на убийството на жени“. Тази година няма тенденция на спад, тъй като до момента са убити 189 жени, според асоциацията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес