Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Развали се основен компактор от Депото за отпадъци в Асенoвград

27 септември 2017, 17:14 часа • 2214 прочитания

Авария в двигателя на Компактор от Депото за отпадъци в Асеновград налага вътрешна промяна на общинския бюджет за 2017 г. Необходимо е да бъде извършен основен ремонт на съоръжението. Налага се да се подмени съществуващият двиател на машината с рециклиран такъв. За целта са необходими 72 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от тазгодишния бюджет на Общинско предприятие „Третиране и депониране на битови и строителни отпадъци“-Асеновград, чийто общ размер е малко под 700 000 лева. Планира се старият двигател да бъде върнат за рециклиране, което ще спести около 7 000 без ДДС.

Вече два месеца компакторът не работи, докато протичат процедурите по избор на оферта и изпълнител. Част от парите ще бъдат осигурени и от направени финансови икономии от неползвани гориво и масла. „Не се е налагало през изминалото лято да се закупува допълнително химическа субстанция за туширане на неприятната миризма, понеже е ползвана останала миналогодишна.“, обясни за Actualno.com управителят на Депото Атанас Николов. Той увери, че работата по обработката на отпадъците няма да се забави или затрудни, тъй като има още две машини – фадрома и булдозер, които частично поемат функциите на авариралия компактор. Очаква се ремонтът да бъде осъществен месец, след превеждане на аванса до фирмата.

Дневно машината преработва по около 120 тона отпадъчни материали от общините Асеновград, Първомай, Садово, Лъки и Куклен. Компакторът е закупен за около 320 000 лева. Преди около 10 месеца, след изтичане на 6-месечния гаранционен срок, е извършен ремонт на двигателя на машината на стойност близо 33 500 лева. „Затова този път искаме да купим двигател, ремонтиран в Германия, а не в България.“, поясни по време на редовното заседание на местния парламент в Асеновград Николов. Определените 72 000 лева за ремонт на съоръжението включват транспорт, монтаж, демонтаж и всички митнически такси, като гаранцията ще бъде в рамките на една година. Обикновено, компакторите за отпадъци се ползват за преработване на материали, които не са подходящи за рециклиране - например смесените от различен произход отпадъчни материали.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес