Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет учебни заведения в Асеновград - с нов облик

27 октомври 2020, 16:44 часа
Реклама

Пет учебни заведения на територията на община Асеновград вече са с нов облик и с реновирани детски и спортни съоръжения. Официалното им откриване и съответно – завършването на проекта „Образователна инфраструктура – обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства” се състоя днес.

Реклама

На заключителна пресконференция бяха изнесени данни за резултатите от реализацията на проекта. Целта на реновирането бе да се подобрят условия за обучение и грижа за децата и учениците ДГ "Надежда", ДГ "Зорница", ДГ "Пролет", СУ "Свети Свети Кирил и Методий" и СУ "Свети Княз Борис I". Освен ремонт на сградния фонд, по проекта бяха изпълнени и дейности по доставка на обзавеждане и оборудване. Чрез реализирането на проекта бяха облагородени дворните пространства, обособиха се зелени площи и площадки за игра.

Като резултат от осъществените дейности се очаква да бъдат намалени разходите за енергия и отопление и емисиите на парниковите газове. Изпълнението на проекта цели още: осигуряване на съвременно интериорно обзавеждане и оборудване, с цел предоставяне на модерни образователни условия и грижи; осигуряване на общодостъпна среда чрез създаване на равни условия за лица в неравностойно положение; осигуряване на привлекателна среда за комуникация, отдих, спорт, игра и социални контакти чрез създаване на кътове за отдих и изграждане на нови детски площадки. Обновените учебни и детски заведения се посещават от над 3 000 ученици и деца. Стойността на проекта е в размер на повече от 6 500 000 лева - 100% безвъзмездна финансова помощ. От тях над 5 500 000 лева са европейско и близо 980 000 лева - национално съфинансиране.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес