Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петер Хандке не се отказва да брани бивша Югославия

20 ноември 2019, 18:42 часа
Реклама

Австрийският носител на Нобелова награда за литература Петер Хандке защити своята подкрепа за сърбите във войните през 90-те години в бивша Югославия, но заяви, че "никога не се е поклонил" пред Слободан Милошевич.

Изборът на шведската академия миналия месец предизвика възмущение на Балканите и извън тях заради възхищението на Хандке към покойния сръбски самодържец.

Както и за литературните си творби, Хандке бе широко критикуван за това, че говори на погребението на Милошевич през 2006 г., който почина в очакване на съд за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Пред германския седмичник Die Zeit Хандке каза „разбира се“, че е трябвало да бъде на погребението на Милошевич през 2006 г.

"Той гласува против разпадането на Югославия на едни от последните избори. Погребението му беше и погребението на Югославия", каза Хандке. "Забравили ли са хората, че тази държава е основана в противовес на Хитлеровия райх?"

В същото време Хандке заяви, че "нито веднъж не се е поклонил пред него - нито вътрешно, нито външно".

Един журналист написа, "че уж изразявам съгласие с Милошевич. Никога!", каза нобелистът пред изданието.

Писателят също така не изрази никакво съжаление по отношение на своите текстове, въпреки че е обвиняван в минимизиране на сръбските военни престъпления в книгата си „Пътешествие към реките: Справедливост за Сърбия“ от 1997 г.

"Нито една дума, която съм написал за Югославия да бъде осъдена, нито една. Това е литература", каза той.

Преди "информирането за Сърбия беше монотонно и едностранчиво", казва Хандке.

"Ставаше дума за справедливост за Сърбия. Как Германия можеше да признае Хърватия, Словения и Босна и Херцеговина, когато около една трета от хората на територията бяха православни или мюсюлмански сърби?", каза Хандке.

"(Сърбите) трябва изведнъж да станат по-низши хора в собствената си държава? Това трябваше да предизвика война", добави той.

"Защо никой не казва, че Западът е отговорен, защо не беше свикана незабавно мирна конференция?"

По-рано този месец босненските жени от Сребреница - мястото на най-свирепото клане по време на кървавото разпадане на Югославия - протестираха в столицата Сараево срещу Нобеловата награда на Хандке. Те заявиха, че ще се връщат пред посолството на Стокхолм всяка седмица, докато наградата не бъде връчена на 10 декември.

Преди две седмици стана известно, че Хандке е получил сръбски паспорт на 15 юни 1999 г. в сръбското посолство във Виена. Управляващият тогава режим на Милошевич явно е оценил автора за неговите просръбски коментари по време на 78-дневните бомбардировки на НАТО.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес