Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВВС: Може ли да бъде неутрализирана руската ЧВК "Вагнер"

24 юни 2023, 15:00 часа • 10843 прочитания

„Неутрализирането на тези, които са организирали въоръжено въстание“ с помощта на „твърди решителни действия“, както заяви Владимир Путин във видеопосланието си, е много трудна задача по няколко причини едновременно. Това се казва в репортаж на кореспондента на ВВС Павел Аксьонов.

Първият проблем е, че силите на ЧВК навлизат в големите градове. В Ростов бойците на „Вагнер“ са установили контрол над важни военни и административни обекти, включително щаба на Южния военен окръг и кметството. Има съобщения, че те наближават Воронеж.

По-рано Евгений Пригожин обвини руското военно ръководство за ракетните удари по лагерите, в които са базирани бойците на „Вагнер“, той също така заяви, че са свалени три армейски хеликоптера.

ОЩЕ: НА ЖИВО: Пригожин тръгна открито срещу Кремъл, обвиниха го в опит за преврат

Сега обаче те се намират в град, от който не са евакуирани цивилни граждани. А „твърдите решителни действия“, обявени от руския президент, ще трябва да бъдат проведени в гъсто населени градски райони, където е трудно да се използват самолети и тежки бронирани машини.

От тази сутрин има съобщения за блокирани големи участъци от федералната магистрала „Дон“, водеща към Москва.

Не е изключено да бъдат затворени и други пътища. Вероятно това се прави именно за да се предпазят цивилните от тях - всеки военен конвой по време на поход е особено уязвим от въздушни удари.

Но какво ще стане, ако бойците с опит от сраженията в Бахмут преминат в отбрана и се бият в Ростов или Воронеж? Това е вторият проблем.

Не става въпрос само за това, че поне един руски град се контролира от някакво въоръжено формирование, но и за това, че става въпрос за опитни и мотивирани военни. Частите на „Вагнер“ са преминали обучение по бойна подготовка и дори онези проруски блогъри и военни кореспонденти, които са против Пригожин, са писали за високата дисциплина в редиците на ЧВК.

Броят на ЧВК, според нейния ръководител, е 25 000 души. Тези данни не са потвърдени от нито един независим източник, но не са и опровергани. В ЧВК се сражават много бивши затворници, някои от които са демобилизирани. 

ОЩЕ: "Вагнер" след обръщението на Путин: Скоро ще имаме нов президент (СНИМКА) 

Според оценки на Медуза в ЧВК може да са участвали общо пет до шест хиляди души, но това е приблизителна оценка.

„Вагнер" разполага с тежка бронирана техника - на снимките от Ростов се виждат танкове и БТР-и. Възможно е бойците да са успели или да успеят да завземат някаква военна техника в Ростов или по пътя.

Когато ЧВК се сражава на фронта, тя зависи изцяло от Министерството на отбраната, което осигурява на вагнеровците боеприпаси, оборудване и авиация. Как е въоръжена частната военна компания сега, е трудно да се прецени, но, съдейки по изявленията за свалените руски хеликоптери, тя може би дори разполага с оборудване за противовъздушна отбрана (поне ПЗРК, но може би и с по-мощни средства).

Разбира се, численото и техническото превъзходство е на страната на руското Министерство на отбраната. Възможно е да се намерят боеспособни части за потушаване на бунта, без дори да се налага да се изтеглят войски от фронта.

ОЩЕ: Руското военно министерство се моли на "Вагнер": Осъзнайте грешката си 

Но да се води борба с опитни и обучени бунтовници, които знаят как да се бият в град, едва ли ще бъде възможно без жертви и разрушения, дори и при положение, че те не разполагат с голям брой бронирани машини и личен състав. При това предимството на руската армия в артилерията и авиацията, ако тя реши да ги използва, само ще влоши ситуацията. Изглежда, че руската армия не е много добра в щурмуването на градове, без да оставя след себе си „лунен пейзаж“.

Така че, ако ЧВК не сложат оръжие доброволно, за руското ръководство засега няма добри изходи от тази ситуация.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес