Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

13 юни 2024, 08:41 часа

Украинската армия периодично пробива в Крим. Корабите на Руския черноморски флот не могат да се справят с морските дронове – висока ефективност в това отношение има само от хеликоптери и катери, но това не е достатъчно и защитата на пристанищата и инфраструктурните съоръжения на полуострова трябва да бъде преосмислена. Това пише популярният руски военен телеграм канал "Рибар", правейки анализ на серията от украински атаки в Крим през последните дни.

Реклама

Припомняме, че "Рибар" беше създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, който е лично награждаван от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Звинчук е важна част от т.нар. алтернативна информационна мрежа на Кремъл в социалните мрежи и беше част от специална комисия за определяне на параметрите на статута на руските военни в Украйна (социални придобивки и възнаграждения). ОЩЕ: Очистването с огън на руските ракетни системи в Крим продължава: Украинската метла играе

НАТО помага на Украйна

Изрично "Рибар" пише за помощ от страна на НАТО за украинските атаки – радари на Алианса работили активно, като в периода 8-9 юни заснели северозападната част на Крим, а на 10 и 11 юни - Севастопол и центъра на полуострова, с което осигурили необходимите данни за украинските атаки. А на 11-12 юни сателитите снимали източната част на Крим, включително Феодосия, Керч и Кримския мост. Във въздуха бил и американски разузнавателен дрон RQ-4B, който "безпрепятствено" работел.

"Предвид активната работа на спътниците, както и последователните атаки на позиции на (руската) ПВО първо в северозападната част (на Крим), след това в южната част, ни позволяват да заключим, че следващата цел може да бъде източната част на полуострова", добавя "Рибар". Още един фактор за тази оценка - за първи път от месец и половина южно от Феодосия се появил френският самолет E-3F (AWACS т.е. радарна платформа), както и на патрулен самолет Atlantique 2 на ВМС (военноморските сили) на Франция. Имало и голям разузнавателен Boeing RC-135V на британските военновъздушни сили в Черно море. Това не е съвпадение, заключва руският военен телеграм канал, който не обяснява откъде има всички тези данни и не прилага публични данни, за да ги докаже - явно говори на база свои източници.

СНИМКА: Getty Images

Крайната цел на Украйна

Според "Рибар", украинските удари по руската ПВО "са насочени към отслабване на отбраната на Кримския мост, което трябва да се вземе предвид и да се предприемат мерки за модифициране на съществуващите системи за противоракетна отбрана - ракетите (с които Украйна атакува) се свалят, но не всички".

"Противникът явно се готви за нова атака. В бъдеще липсата на противопоставяне, нежеланието да се приеме реалността и да се учим от грешките може да се отрази на потенциала на противовъздушната отбрана в Крим и това вече ще играе ключова роля за появата на изтребители F-16", добавя каналът в анализа си: Заплахата F-16 за Русия е главно от Румъния: Трудно ще се оправим, анализира източник, близък до Путин

Сегашният анализ на руския военен телеграм канал кореспондира с данни от сателитни снимки и на място, показващи как руснаците се мъчат да поставят нови и нови защити, за да опазят Кримския мост.

На този фон, ръководителят на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов обяви, че Русия вече е разположила елементи от най-модерната си ПВО система в Крим - С-500. По думите му обаче в това има "елемент на експерименталност":

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес