Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резултатът е войната в Израел: Анализ на играта на Иран, САЩ и Русия

09 октомври 2023, 07:43 часа
Реклама

Размразяването на отношенията между Саудитска Арабия и Израел щеше да доведе до безпрецедентна промяна в Близкия изток. Има два широко мащабни подхода за мир – първо да се реши Палестинският въпрос и после да има постепенно затопляне и разбирателство между Израел и арабския свят; първо да се затоплят отношенията с арабите като цяло и това да е пътят за решение на Палестинския въпрос. Тръгна се по втория път – а това не се хареса на някои, обобщи доц. Мира Майер какво доведе до новата война в Израел.

Всичко води към Иран

Излизат много интересни нови детайли. Проф. Владимир Чуков заяви, че още лятото е взето решение да има атака на "Хамас", а в Ливан е разигран сценарий как да стане, с участието на "Хизбула". Дори е имало симулация как да се реже оградата по границата между Газа и Израел. "Хамас" са успели да разрушат комуникационни центрове на израелските ВВС и часове наред те не са могли да реагират, твърди проф. Чуков. За него вътрешните противоборства в Израел много са помогнали – конкретно въпросът с израелската съдебна реформа.

Доц. Майер също насочи поглед как така оградата между Газа и Израел, която е считана за една от най-силните в света (вкопана е освен всичко друго), буквално рухна - явно е имало взривове, как са заложени?

Все повече данни: Иран е помогнал и подкрепил "Хамас" за войната срещу Израел (ВИДЕО)

Къде е Русия?

Няма факти в подкрепа на това Русия да участва. Русия обаче има полза от война в Израел, обобщи доц. Майер. Тя напомни, че дори войната "Йом Кипур" (1973 година) е струвала много на Голда Мейр – защото тя не е вярвала на данните на израелското разузнаване, че предстои атака от Египет. Не изключвам сега с Бенямин Нетаняху да се е случило същото – заради възгордяване, каза Майер пред БНТ. Ще има ответен удар, подчерта тя, като обясни – целта на Иран е да се унищожи Израел, не толкова да се помогне на "Хамас". Доц. Майер напомни за скорошна публикация в Twitter на Али Хаменей, иранския аятолах, с която всъщност се дава старт на операцията на "Хамас" и е именно с послание унищожението на Израел на първо място: Войната в Израел: Големите проблеми и трудните решения за Палестина (ВИДЕО)

Какви са целите на Израел?

Този въпрос постави проф. Чуков. Неговият прочит е – да бъдат намерени всички лидери на "Хамас". Нетаняху има теория, че палестинците трябва да бъдат разделени – вероятно натам ще се върви.

Същевременно проф. Чуков подчерта ролята на САЩ като много важна – как Джо Байдън позволи 6 млрд. долара да отидат в Иран като част от голямата картина за иранската ядрена програма. Той вярва, че ще има преговори скоро, защото за Байдън е много важно Саудитска Арабия и Израел да продължат процеса на сближаване. "Хизбула", която е десет пъти по-силна, засега не действа решително, даде аргумент проф. Чуков защо се върви натам.

Много важно е Египет да отвори границата си с Газа, защото при силен израелски удар ще има много бежанци, а те няма къде да отидат, каза доц. Майер.

За проф. Чуков Близкоизточният въпрос няма вечно решение. Нещата зависят от Саудитска Арабия, Иран и САЩ, смята той.

ОЩЕ: Съветът за сигурност на ООН без обща резолюция относно атаката на Хамас в Израел

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес