Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предайте се на Путин: Скрити западни послания към Украйна

04 юни 2024, 07:30 часа • 11695 прочитания
Реклама

Не само някои изказвания на чешкия президент Петър Павел, но и изтичане на информация от британските дипломатически кръгове затвърждават предположенията, че западните съюзници на Украйна все повече обсъждат мирни преговори с Русия. Първата стъпка може да бъде конференцията през юни близо до град Люцерн, пише чешкото издание iDNES.cz. Русия не е поканена там, но според публикации в авторитетни западни медии (например Reuters) демонстрира готовност за помирение. Защо, ако нещата вървят добре на бойното поле: Ройтерс: Путин иска примирие при запазване на сегашната фронтова линия в Украйна

Никъде няма да имате толкова красива гледка към тюркоазените води на езерото, разположено на границата на четири швейцарски кантона, както в хотел Bürgenstock. Одри Хепбърн, Шон Конъри и Конрад Аденауер някога са почивали в шикозния курорт.

В средата на юни този луксозен хотел, кацнал на скала над езерото, ще бъде претъпкан с хора, а в околностите му ще бъдат патрулират 4000 военни и полицаи. Правителството на неутрална Швейцария ще събере делегати от поне 107 страни (Филипините и Сингапур също ще участват), за да се опита да намери път към "справедлив и стабилен мир, основан на международното право и Хартата на ООН", повече от 2 години и 4 месеца от началото на войната в Украйна.

Очакванията, меко казано, са сериозни. Конференцията се разглежда преди всичко като опит на Украйна да обедини света около своя мирен план от 10 точки. Но е доста вероятно американският президент Джо Байдън и неговият вицепрезидент Камала Харис няма да бъдат там: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

"Владимир Путин ще аплодира", реагира малко болезнено Володимир Зеленски на новината за предстоящото отсъствие на 81-годишния Байдън. Китайците също няма да изпратят делегат в Швейцария, така че (засега) най-видните лидери, които ще могат да се любуват на гледките към швейцарското езеро, ще бъдат германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон.

За украинците това е тревожен сигнал. Основната цел на техния мирен план е да попречат на западните съюзници да говорят на висок глас за примирие. Киев се опасява, че това ще доведе до така наречения корейски сценарий: Запада де факто ще признае руския контрол над окупираните украински региони (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област - нито една от тях към момента не е изцяло окупирана от руските сили), а освен това руската армия ще има време да се укрепи и след известно време да смаже Украйна. Следователно всяка идея за мирни преговори с руснаците е неприемлива за повечето украинци. Проучванията на общественото мнение по този въпрос не са се променили и хората все още считат конфликта с Русия за война за оцеляването на украинския народ.

Според февруарско проучване на Киевския международен институт по социология 73% от украинците са готови да продължат да се бият толкова дълго, колкото е необходимо. Проучването показа почти същите цифри и преди две години.

Павел (не)размисля, а Камерън предизвика Тръмп

Предпазливи думи за необходимостта от преговори с Русия се чуват предимно от Запада. Например в началото на май италианският министър на отбраната обяви, че икономическите санкции срещу Русия са се провалили и Запада трябва по-активно да търси дипломатическо решение. "Единственият изход от тази криза е да се обърнем към всички страни за постигане на примирие възможно най-скоро и след това на мир", каза италианският военен министър Гуидо Крозето.

Президентът на Чехия Петър Павел също представи "реалистичен" поглед в средата на май. Според него би било наивно да се смята, че Украйна ще си върне окупираните територии в обозримо бъдеще. "Трябва да спрем конфликта и след това да започнем да обсъждаме бъдещата структура, но не и без съгласието на Украйна, Русия и страните, които ще действат като гаранти на споразумението", каза той пред Sky News.

Някои медии обвиниха Павел, че внезапно е променил позицията си. Техните критики обаче не са съвсем справедливи, тъй като още през юли миналата година, когато започна неуспешна украинска контраофанзива, Павел предположи, че Украйна има шансове да си върне част или евентуално цялата окупирана територия до края на 2023 година. След това, допусна той, заради предстоящите американски президентски избори ще дойде време да се седне на масата за преговори.

Да, става дума за Доналд Тръмп, който вече няколко пъти се похвали, че ще спре войната до 24 часа. Най-верните фенове на култа MAGA (от английски "Make America Great Again") няколко месеца саботираха новия пакет от помощи за Украйна в Конгреса. Твърди се, че заради приемането на този пакет британският външен министър Дейвид Камерън е пътувал до Флорида, като по всякакъв начин е увещавал там Тръмп.

"Какви трябва да бъдат реалистичните условия, за да можете да постигнете споразумение, когато станете президент през януари, за да се придържате към червените линии и да носите подходяща отговорност за това", попитал Камерън, както съобщава The Sunday Times? Твърди се, че Доналд Тръмп отговорил: "Никой никога не е идвал при мен за това."

Дали посещението на Камерън наистина е помогнало за отключването на помощта за Украйна в Конгреса, няма да разберем скоро. Разбира се, британското правителство отрече новината, публикувана от изданието, което традиционно разполага с надеждни източници в Консервативната партия. Външният министър тайно ли е убеждавал кандидата за президент на САЩ да се споразумеят за реалното разделяне на Украйна? Скандал? Глупости!

СНИМКА: Getty Images

Какво е "победа"

Не само Тръмп и забавянето на пакета, който включваше артилерийски боеприпаси и ракети, дава възможност руснаците да напредват бавно в Донбас. "Одобряването на помощта не променя нищо в общата американска линия по отношение на края на войната. Тази линия се споделя както от президента Джо Байдън, така и от кандидата за президент Доналд Тръмп, според които войната трябва да приключи с т. нар. споразумение чрез преговори", написа преди време украинският анализатор Алена Гетманчук.

"Техните позиции, разбира се, се различават: НАТО би искало да направи всичко елегантно, за да създаде впечатлението, че преговорите се водят по негова инициатива и отчитайки се интересите на Украйна. Тръмп не крие, че ще го направи според собствения си план да постигне "разрешаване на конфликта в рамките на 24 часа", каза в края на април ръководителят на киевския мозъчен тръст New Europe Center, като искаше да смекчи ентусиазма за приемането на пакета от помощи от Конгреса.

Ясно е, че администрацията на Джо Байдън счита руската инвазия преди всичко за проблем на европейците и запазването на раздробената украинска държава като приемлив вариант. Това се отразява в хитрото определение на "украинската победа", формулирано от американския политически елит. "Настоящата администрация направи редица изявления, че от стратегическа гледна точка Русия вече е загубила, а Украйна е спечелила. Това е концепция, която приравнява победата на Украйна с оцеляването", отбелязва Гетманчук.

Освен това самата Русия умело подхранва предпазливия дебат за мирните преговори. "Ройтерс", позовавайки се на четири източника в Кремъл, съобщи, че Владимир Путин е готов да седне на масата за преговори и да даде заповед за примирие по сегашната фронтова линия. При евентуални преговори обаче ще е необходимо "да се признае новата реалност", тоест да се признае приблизително една пета от украинската територия за руска: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Предполага се, че евентуалните преговори трябва да се основават на руските предложения от неуспешните преговори в Истанбул през април 2022 г. Тогава руснаците се изтеглиха от Киев (Путин твърди, че е станало доброволо - реалността от тогавашният събития сочи друго: Светът през 2022 година: Войната в Украйна - Давид бие Голиат с помощ от приятели), като основната точка в дневния им ред уж беше искането Украйна да се откаже от идеята за присъединяване към НАТО, да намали значително армията си и да даде специален статут на рускоезичните източни региони.

От гледна точка на Украйна това е капитулация. Но чрез изпращане на "сигнали за мир" Владимир Путин може да подобри имиджа си на Запад и да се докаже като разумен държавник, който не е готов да удължава войната за неопределено време. Напротив, Володимир Зеленски, когото Путин нарича основната пречка за неговите предложения, сега е представян от руската пропаганда като нелегитимен президент на Украйна - макар самият Путин да призна, че за да се твърди такова нещо, трябва допълнителен анализ: Юридически урок за Путин заради Зеленски, руският диктатор го прие с половин уста (ВИДЕО)

Но защо Путин да иска преговори, ако Русия има успех на бойното поле? Една от причините е именно предстоящата конференция в Швейцария, където Украйна ще се опита да мобилизира отслабващата воля на своите съюзници и да привлече страните от развиващия се свят. Със сигналите за мир, Кремъл опитва да се саботира срещата на върха и да спре Запада да продължи да помага на Украйна да се бори, докато руската армия не се изтощи и Москва не бъде принудена да седне на масата за преговори при неизгодни условия.

От украинските медии идват очевидни опасения, че все повече държави всъщност се вслушват в сигналите на Владимир Путин. "Някои западни страни, като ограничават помощта, тласкат Украйна към "преговори" и следователно към отстъпки на Русия, въпреки че може би самите те не искат това. Но лагерът на държавите, ръководен от принципа "мир на всяка цена", не се предава и пренебрегва факта, че в сегашните условия преговорите най-вероятно ще приличаха на обсъждане на условията на украинската капитулация", пише коментаторът Сергей Солодкий.

Автор: Адам Хашек, за iDNES.cz. Чешкият портал е една от най-известните медии в страната, като до септември, 2023 година, беше собственост на чешкия експремиер Андрей Бабиш, но сега силният човек е Карел Пражак - бивш кризисен мениджър на трагично загиналия Петр Келнер, който беше собственик на bTV

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес