Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

18 юни 2024, 21:00 часа
Реклама

Днес свободният свят е обединен в подкрепата за Украйна в нейната борба срещу руската агресия и разбира, че крайният победител трябва да бъде украинският народ, а не диктаторът Владимир Путин. Спечелването на войната е важно, но спечелването на мира е също толкова критично, пише The National Interest.

Когато настоящата война в Украйна приключи, възстановяването на разкъсаната страна ще бъде от решаващо значение за бъдещето на свободата и демокрацията.

Следвоенна Украйна обещава да бъде изградена от жизнено гражданско общество, може би дори ще е следващият високотехнологичен център на Европа. Бъдещето обаче ще изглежда мрачно, освен ако не предстои наливането на огромни суми за възстановяване на икономиката и инфраструктурата. Още: Лондон със стотици милиони помощ за Украйна и призив: "Русия да плати за щетите"

Колко ще струва възстановяването след войната?

Групата на Световната банка, Европейската комисия и Организацията на обединените нации публикува нов доклад, според който разходите за възстановяване на разрушената страна досега възлизат на 486 милиарда долара, в сравнение с 411 милиарда долара само преди година. Това включва подмяна на приблизително 10% от украинския жилищен фонд, унищожен по време на войната, както и възстановяване на щетите по транспортната инфраструктура (73 милиарда долара), търговията и промишлеността (68 милиарда долара), селското стопанство (58 милиарда долара) и енергийния сектор (49 милиарда долара).

Наскоро обявеният план на администрацията на американския президент Джо Байдън за отпускане на 225 милиона долара за възстановяване на електропреносната мрежа на Украйна е абсолютно недостатъчен в сравнение с размера на проблема. Дори за правителствата и частните субекти, обещаващи пари за възстановяване на разкъсаната от война Украйна, включително насочване на средства от замразени руски активи, необходимата сума е зашеметяваща. Още: България ще има конкретен принос за възстановяването на Украйна, обеща Главчев (ВИДЕО)

Въпреки това, като се има предвид правилната правна рамка и подходящото вливане на рисков капитал, ориентираната към свободния пазар политика за възстановяване би могла да извърви пътя и дори да осигури възвръщаемост на инвеститорите.

Нов План "Маршал"

В този дух може да се стигне до актуализация на Плана "Маршал", но този път за Украйна, като се възприеме духа на оригинала, но да се основава на принципите и стимулите на свободния пазар – такива, които могат да ангажират днешния сектор на частния и рисковия капитал, както и правителства, желаещи да помогнат на новата Украйна да се издигне от руините на старата.

Първоначалният План "Маршал", който разпредели повече от 150 милиарда долара (в днешен курс на долара) за възстановяване на разкъсаната от война Европа, успя отвъд ничие въображение. Неговите автори отрано са разбрали, че не зависи от правителството на САЩ да решава или диктува как да се използват средствата за реконструкция, а по-скоро от получателите. Още: Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

Гръбнакът на първоначалния план беше Администрацията за икономическо сътрудничество (ECA), която Конгресът на САЩ създаде, за да разпределя вливанията на помощ от плана. Сега, 76 години по-късно, Конгресът трябва да се стреми да създаде еквивалентна ECA за Украйна - такава, която няма да предоставя заеми на украинското правителство, а по-скоро директно на украинския народ да възстанови бизнеса, домовете и живота си.

Вместо да обременява данъкоплатците със сметката, една модерна ECA ще намери своя начален капитал чрез консорциум от държави, които допринасят за общ фонд за възстановяването на Украйна. Това ще включва Съединените щати и членовете на Европейския съюз (ЕС), както и източни икономически сили като Япония, Индия, Южна Корея и Саудитска Арабия. Унгария и Словакия, които не бяха склонни да доставят оръжие на Украйна, може би все пак ще са готови да помогнат за възстановяването на своя опустошен от война съсед. Страни като Китай или Иран, които предоставиха на Владимир Путин оръжия или друга материална подкрепа, трябва да бъдат специално изключени от консорциума.

Като първа стъпка ЕСА трябва да превърне началния капитал на консорциума в директни заеми за украинския частен сектор, включително предприятия, семейства и физически лица. След това тези заеми ще бъдат секюритизирани, като ECA ще продава освободени от данъци ценни книжа на пазарите на всички участващи нации – ценни книжа, обезпечени с гаранциите по заема от страната донор. Това незабавно ще ги направи изключително привлекателни облигации с инвестиционен клас, като същевременно ще увеличи наличния капитал за възстановяването на Украйна.

Продажбата на ценни книжа на инвеститори също така непрекъснато ще попълва кредитния пул на ЕС, въпреки че първоначалният капитал непрекъснато ще се изплаща под формата на заеми. Още: Защо и Русия ще се нуждае от план "Маршал" след войната

Цялостното въздействие на финансирането от ЕСА върху възстановяването на Украйна може да бъде огромно. Прилагайки стандартната формула за скоростта на парите, вливането на 150 милиарда долара начален капитал може да мобилизира до половин трилион долара за възстановяването на Украйна – особено ако началният капитал включва замразени активи, конфискувани от руски банкови сметки, което ЕС вече се съгласи да направи под формата на печалби (лихви) от тези активи.

Всъщност ЕСА може да бъде основният орган за разпределяне на тези конфискувани средства за възстановяване на училища и местна инфраструктура – проекти, които са от решаващо значение за бъдещето на Украйна, но не може да се очаква да генерират печалбите, необходими за изплащане на първоначалните ЕСА заеми.

И накрая, когато ECA е готова да затвори вратите си и да прекрати операциите си, тя трябва да е подготвена да върне значителна част на своите инвеститори от първоначалния капитал – перспектива, която настоящите планове за реконструкция не могат да гарантират, камо ли да предложат, пише The National Interest.

Колко скоро администрацията и Конгресът биха могли да действат за създаване на ЕСА за Украйна? Както научихме, никога не е твърде рано, за да се започне работа. Няма причина да чакаме войната в Украйна да свърши, за да започне работата по възстановяването. Части от Западна Украйна, които са по-малко белязани от войната, могат да действат като места за пилотни програми. Още: План "Маршал" за Украйна: Възможен ли е и кой колко пари би отпуснал на Киев?

Въпреки че този план разчита на рисков капитал и частния сектор, той ще донесе стратегически и финансови дивиденти. Първоначалният План Маршал послужи за спиране на разпространението на съветското влияние върху следвоенна Западна Европа. Така бързото възстановяване на Украйна като жизнена, свободна пазарна икономика ще спре руските имперски планове. То може също така да отвори нова глава за Европа като цяло и да покаже как демокрацията и свободата могат да бъдат съживени отново от пепелта на войната.

Автори: Артър Херман и Бранд Паско

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес