Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навлиза ли в нов етап търговската война между САЩ и Китай?

30 август 2019, 11:00 часа • 6143 прочитания

Администрацията в Белия дом наруши мълчанието си относно думите на президента Тръмп за търговската война с Китай,

Според медийни анализи, президентът е изразил съжаление относно ескалирането на търговското напрежение на срещата на върха на групата на седемте, където световните лидери до голяма степен отказаха търговските му практики, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Прес-секретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че отговорът на президента е „силно неправилно тълкуван.“ В изявление тя каза: „Президентът Тръмп отговори положително - той съжалява, че не е повишил митата“.

Решението за допълнително затягане на търговската война служи като още едно напомняне на подхода на президента към външната и икономическа политика и вероятно допълнително ще засили опасенията от възможна рецесия.

Ескалирането на митата както от Китай, така и от САЩ миналата седмица понижи цените на акции и държавни облигации.

Позицията му, която се превърна в познатата рутина на изолация на Тръмп по време на събирания на световните лидери, където президентът се движи по своя собствен дневен ред за ужас на своите колеги.

Други лидери, присъстващи на Г-7, призоваха за прекратяване на режима на митата на президента, заявявайки, че те вредят на световната икономика и отслабват съюзите.

През последните два дни той се конфронтира с други световни лидери - а понякога и със собствената си администрация - за Иран, Северна Корея и Русия, дори когато се опитваше да покаже чувство за хумор пред своите колеги.

Тези противоречия бяха видими в няколко момента на разделение между САЩ и други страни от Г-7, както и между президента и неговите съветници - които направиха срещата на върха да изглежда осакатена .

Докато президентът на Франция Еманюел Макрон влезе в заседание с Тръмп и другите лидери, старши съветник на френския лидер беше чут да казва: "Трябва да намалим напрежението."

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, изказвайки се на срещата на върха в събота, заяви, че прекратяването на търговските войни е „спешно и съществено“.

"Търговските войни ще доведат до рецесия, докато търговските сделки ще засилят икономиката, да не говорим за факта, че търговските войни сред страните от Г-7 ще доведат до разрушаване на вече отслабеното доверие сред нас", каза той.

Тръмп, преди заминаването си за Франция в петък, заплаши да обложи френското вино, ако Макрон обложи с данък американските технологични компании. В миналото той многократно е заплашвал да въведе мита за европейските автомобили.

В неделя той отново критикува търговските практики на Пекин като "възмутителни" и отстоява правото си да обяви извънредно положение по този въпрос, което според Белия дом ще даде на президента правомощието да нареди на компаниите да не правят бизнес с Китай.

Също така Тръмп в поредица от съобщения в социалната мрежа „Туитър“ заяви, че призовава компаниите, които правят бизнес с Китай, да проучат преместването - директива, която в момента няма правомощията да издаде.

В публикация от борда на президентския самолет на път за Франция, Тръмп каза, че може да изпълни тази заповед чрез Закона за извънредните икономически правомощия от 1977 г., който позволява на президента да блокира действията на отделните компании - но само ако първо той обяви извънредно положение.

Попитан в неделя дали планира да го направи, Тръмп каза на репортерите: „Имам право на това“, но не уточни дали ще продължи по този път на действие.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес