Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надпревара в оръжията с Русия: Робин Худ спъва Запада

11 юни 2024, 07:30 часа
Реклама

Американската консултантска компания Bain & Company е изчислила, че руските заводи ще произведат или модернизират около 4,5 милиона артилерийски снаряда през 2024 г. Това е над 3 пъти от 1,3 милиона боеприпаса, които планират да произведат САЩ и европейските страни.

Освен това темпът на производство на руски боеприпаси е много по-висок, отколкото в западните страни. Очаква се Русия да произвежда приблизително 12 320 артилерийски снаряда на ден или 4,5 милиона годишно.

Производствените разходи за 152 мм снаряди в Русия варират около 1000 долара на брой, което е значително по-малко от средните производствени разходи за 152 мм снаряди в Северноатлантическия алианс. Там те достигат почти 4000 долара на брой. Тази разлика в производствените обеми и разходи значително влияе върху хода на войната между Русия и Украйна: Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна

Украинската армия е изправена пред остър недостиг на артилерийски снаряди, който се влошава от бавния темп на производство в западните съюзнически страни. Русия, напротив, има голямо предимство по отношение на производството. Това означава ли, че Русия ще спечели благодарение на по-ниските разходи? Не е задължително.

Ненаситният социален Робин Худ

Въпреки че руснаците произвеждат боеприпаси и оръжия по-евтино, разходите им все още са високи предвид размера на руската икономика. Номиналният БВП на Русия е приблизително 2,24 трилиона долара. БВП на Европейския съюз (плюс Обединеното кралство) е приблизително 24,1 трилиона долара, а БВП на Съединените щати е 25,5 трилиона долара. Така Западът е 22 пъти по-мощен икономически от Русия. С други думи, БВП на Русия е приблизително 4,5% от общия БВП на Европейския съюз и САЩ по текущи цени. Така че дори в ситуация, в която Руската федерация харчи 4 пъти по-малко за производството на един снаряд като абсолютна стойност, Запада лесно може да вкара Русия в непосилна за нея надпревара във въоръжаването.

Запада е категоричен фаворит на хартия, поне що се отнася до размера на БВП. Но това, за съжаление, не е достатъчно. Има един изключително неприятен фактор, а именно държавният дълг. САЩ и Великобритания дължат повече от 100% от своя БВП, докато Русия дължи само 11%. Този факт до голяма степен връзва ръцете на Запада, докато Русия трябва само малко да повиши данъците и нуждите ѝ от военно финансиране ще бъдат задоволени.

Вече има новини, че Русия ще променя прогресивната скала на данъчното облагане на физическите лица. Най-богатата група (с доход над 50 милиона рубли годишно) ще плаща 22% вместо предишните 15%. За групите с по-малки доходи увеличението на данъчното бреме ще е по-малко. Ставката на корпоративния данък ще се увеличи от 20 на 25%. И ето един интересен момент: ИТ компаниите ще плащат 5% данък върху дохода вместо сегашния нулев (тази ставка беше въведена през 2022 г. като част от противодействието на западните санкции): Кремъл увеличава данъците на богатите руснаци

Западните фирми и физически лица биха се радвали, ако могат да плащат данъци като в Русия! Но данъчната тежест на западните икономики, само с няколко изключения, е много по-голяма. Защо? Какво правят западните правителства със значителните суми пари, които събират? И как толкова ниски данъци стигат на Русия?

Отговорът е прост - социална държава. В западните страни разходите за социална държава достигат приблизително 20 до 31,6% от БВП (този рекорд принадлежи на Франция - САЩ харчат 22,7%, Чехия - 22% от БВП). Русия харчи приблизително 11% от БВП годишно за социални цели, което, разбира се, освобождава средства за други дейности. Колко би се променила западната политика, ако беше възможно да се ограничи апетитът на този социален Робин Худ?!

Нека си припомним, че при Рейгън Съединените щати харчеха 12 до 13% от БВП за социални нужди (според статистиката на ОИСР). Тогава Съединените щати успяха да победят Съветския съюз в Студената война. Също така френските социални разходи при президента-социалист Митеран бяха много по-ниски от това, което са днес при правителството на "десните". Британските социални разходи са нараснали от 15,6% от БВП (1980 г.) до 22,1% (2021 г.). През същия период обаче социалните разходи бяха намалени например от Нидерландия и отчасти от шведите, които отдавна вече не са най-щедрите в социално отношение държави в света.

Още: Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Волята да се пребориш и да устоиш

Това ни води до въпроса дали Запада изобщо има воля да се защитава? Британците изглежда са си научили уроците от 1938 г. и се опитват. Но въпросът е каква позиция ще заеме бъдещото правителство, което след предсрочните избори през юли без съмнение ще бъде по-ляво: "Абсурдно малко": Великобритания и танковете ѝ ще издържат 14 дни срещу Русия

Но тоталитарните държави, които проповядват принципа на лидера, нямат пречки. Без истинска опозиция няма проблем да се вдигнат данъците или да се сведат до минимум социалните разходи. Пример за това е не само Русия, но и Иран, Северна Корея и Китай. Твърди се, че Пекин разширява флота си, като на всеки две години добавя същия брой кораби и подводници, колкото е целият британски кралски флот. Как реагира Запада? Неговият основен враг е собствената му социална държава, но Запада не иска да го  разбере.

Изглежда, че западняците са готови да рискуват съществуването на своята цивилизация в замяна на това да живеят добре още няколко години. Политиците им угаждат в това по всякакъв начин. А на хоризонта няма нови Чърчил, Рейгън или Тачър.

Още: Руски пари за Украйна - мерките на Путин

Автор: Павел Кохут, за Lidovky

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес