Надежда за остров Кипър

1669
Надежда за остров Кипър
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Близо 42 г. след разделянето на Кипър водещи политици от острова се надяват, че той може отново да стане едно политическо цяло още през тази година.

Въпреки оставащите разногласия, все още е възможно да бъде постигнато решение, от което и двете страни в спора да излязат победители, се казва в съвместно изявление на кипърския президент Никос Анастасиадис и севернокипърския му турски колега Мустафа Акънджъ, публикувано от местните медии в неделя. Двамата лидери възобновиха преговорите за преодоляване на разделението преди една година, "решени" да проявят необходимия "кураж", за да разрешат проблемите.

Анастасиадис и Акънджъ изглежда се разбират добре помежду си. През последните месеци двамата често бяха виждани да се разхождат заедно по улиците на Никозия, разделената столица на острова. Заедно направиха новогодишно обръщение към всички кипърци, а сега по всичко личи, че работят съвместно за федерализация.

Полицията не откри експлозиви на отвлечения самолет на EgyptAir

Кипърската полиция не е открила експлозиви на отвлечения днес,29 март, египетски пътнически самолет, който беше приземен принудително в...

Ключова точка от спора остава формата на това бъдещо политическо обединение. Кипърските гърци настояват за федерация със силно федерално правителство; кипърските турци пък настояват по-скоро за хлабава конфедерация между две практически независими държави със слаба централна власт. Съгласие не е постигнато все още и по въпроса коя държава кои области ще контролира, а също и кои и колко хора ще могат да се установят от Република Кипър в Севернокипърската турска република и обратно. Нерешен е и въпросът за възможността на двете държави да се месят в решенията една на друга.

Преди броени месеци държавният глава на Република Кипър изброи точките, по които изглежда е постигнато споразумение. Във федерален Кипър трябва да има политически орган, в който да има по 20 представители на двете държави. Той трябва да формира политическия баланс между двете общности, които иначе не са пропорционални: 75 % от населението на Кипър са гърци, докато турците са едва около 25 %. Ще има федерално правителство, а също и две отделни за общностите. Федерален Кипър ще използва еврото като национална валута, тъй като от 2004 г. насам южната част от острова е член на Европейския съюз.

Кипър остава разделен от 1974 г. след гръцки преврат и турска военна интервенция. Южната част от острова се управлява от международно признатата Република Кипър. Севернокипърската република е призната единствено от Анкара.

Der Tagesspiegel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари