Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски танкове и войници в Литва респектират Русия (ВИДЕО)

06 юни 2024, 18:00 часа •
Реклама

Пабраде, Литва - гръмки артилерийски и танкови изстрели под погледа на прелитащи бойни хеликоптери, всичко това под звуците на хеви рок групата Van Halen от 80-те години на миналия век: Така ще изглежда германският Бундесвер през 2024 г., пише Politico в репортаж от мястото.

След като взе знаковото решение да изпрати 5000 войници в Литва до 2027 г. - първото пълноценно разполагане на чуждестранни войски от Берлин след Втората световна война - Германия приключи своята част от ученията на НАТО Steadfast Defender миналия месец с военни игри само на 15 км от границата с руския съюзник Беларус.

На полигона в Пабраде беше разиграна кулминационна 90-минутна битка с бойна стрелба за депутати, дипломати и местни военни началници. Още: Шолц: 35 хиляди германски войници са готови да подкрепят съюзниците при руска атака

С коментари на живо и висящи от портала екрани, показващи как модерните танкови системи намират целите си и извличат ранените, посланието за ВИП гостите беше ясно: Подготвяме се за Русия.

"Германия държи на думата си", заяви генерал Карстен Бройер, главен инспектор на германската армия, под внезапен проливен дъжд, след като целунатата от слънцето демонстрация приключи с хореографски полет на два застаряващи бойни хеликоптера Eurocopter Tiger, оборудвани с противотанкови ракети. "Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО."

Бройер заяви, че на Москва ще ѝ трябват от 5 до 8 години, за да възстанови армията си от кървавата война в Украйна, което поставя срок до 2029 г. за усилията на НАТО да се подготви за евентуални бойни действия.

Случващото се в Литва е външното измерение на германската инициатива Zeitenwende, стартирала след нападението на Русия над Украйна. Отказвайки се от политиката за мир без граници след Студената война, Германия хвърли спешно 100 млрд. евро за преоборудване на армията си и преработи отбранителната си доктрина, за да превърне Бундесвера в армия, способна да води - и да спечели - война. Още: Германия праща фрегата и войници в Червено море заради хутите

"Светът е различен, отколкото беше преди 24 февруари 2022 г.", заяви министърът на отбраната на Геермания Борис Писториус по време на посещение в Пабраде броени дни преди финалното шоу: "За нас като Бундесвер това означава, че мисията се е променила; фокусът е върху националната и съюзната отбрана".

Германия е водещата страна в засиленото предно присъствие на НАТО в Литва. В Естония подобна роля играе Обединеното кралство, а в Латвия - Канада.

В Пабраде към германските войници се присъединяват литовски, холандски и френски военнослужещи за т.нар. учение „Квадрига“, но в него участва 10-та танкова дивизия на Бундесвера с танкове „Леопард 2“, пехотни машини „Пума“ и „Боксер“, артилерийска платформа „Панцерхаубице2000“ и системи за разминиране.

Блиц в Прибалтика

Дълбоко в боровите гори на юг от Вилнюс, на 80 км от Пабраде, войници и багери подготвят терена за много от 5000-те военнослужещи и техните семейства, които скоро ще бъдат постоянно базирани в Литва. Още: "Трябва да сме готови за война": Германия се готви да приема чужденци в армията

Блатистата гора Руднинкай някога е била обстрелвана от съветски бомбардировачи в рамките на тренировъчни полети по време на Студената война, но днес литовското командване планира там базов лагер заедно с десетките войници на Бундесвера, които вече са на мястото. Още стотици трябва да се приземят до края на годината.

Интересът към военните игри в Пабраде добавя елемент на спешност за Римантас Ярмалавичиус, полковник от Литва, който с жестове показвай през една обрасла с храсти поляна, че пъновете на дърветата и старите експлозиви вече са премахнати, за да се освободи място за новите казарми.

„Това е колективна отбрана и е важно за нашите агресивни съседи да разберат, че не сме сами“, казва 52-годишният мъж, който е навършил пълнолетие, когато Литва се е борила за освобождаване от Съветския съюз. „Кибератаките, пропагандата са постоянни, руснаците са агресивни през цялото време“. Още: Исторически момент: Германия ще разположи 5000 военни в Литва срещу руската заплаха

Преди да заеме поста, Ярмалавичус наблюдава териториалната отбрана на южния регион на Литва, който включва Сувалския коридор - тънка ивица на границата с Полша между руския ексклав Калининград и Беларус, която често се разглежда като вероятна точка на напрежение при евентуален бъдещ конфликт между НАТО и Москва.

Проучването на 60-километровия неподдържан терен на Сувалския коридор го подготвя за предизвикателството да получи отдалечени горски площи за военно ползване. Отнело е месеци, за да се разчисти от подраста и експлозивите от съветската епоха площта от 40 хектара, необходима за жилищно строителство. В районите, които скоро ще бъдат използвани за обучение на танкове, са открити невзривени бомби, забити на дълбочина до 2 метра в калта, казва той: Сценарий: Путин прехвърля "Искандери" в Калининград с директна заплаха към НАТО

Има и други предизвикателства, тъй като старите гробове, праисторическите селища и мястото на битката с руснаците от 1863 г. създават допълнителни усложнения за бъдещите строители. „Има места, които трябва да бъдат запазени“, казва Ярмалавичус.

Все пак е постигнат напредък. Местната управа вече е изградила водопровод и канализация до края на гората; целта е тази година да бъдат обявени търгове за строителство.

В допълнение към жилищата за 5000 войници и хеликоптерната площадка трябва да се прокарат пътища за придвижване на хора и превозни средства между различните съоръжения за обучение - от стрелбища за стрелково оръжие и картечници до 12-километров артилерийски полигон, танков полигон и фалшиво селище за обучение за водене на интензивна градска война, пише Politico.

Задачата на Ярмалавичус е да гарантира, че ангажиментът на Литва да плати за жилищата и съоръженията за обучение в базата с площ 170 кв. км се управлява правилно.

Съгласно плана, договорен с германския канцлер Олаф Шолц, Литва ще плати за инфраструктурата, а Берлин ще поеме разходите за поддръжка и оборудване на бригадата. Германските официални лица оценяват разходите на данъкоплатците на 6-9 млрд. евро; голяма част от тях ще бъдат похарчени за тежки оръжия за въоръжаване на бригадата. Експлоатацията и поддръжката на базата ще струва 800 млн. евро годишно, заяви говорител на германското министерство на отбраната.

Друг проблем е логистиката на планирането на търговски полети до провинциални германски градове, така че служещите в Руднинкай да могат лесно да се приберат у дома за отпуск, оплака се един германски войник.

Още: Предвид войната в Украйна: Колко готова е германската армия да воюва?

Превод: Actualno.com

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес