Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС примамва страни, приближени до Русия и Китай

27 април 2023, 07:30 часа • 5412 прочитания

Европейският съюз разработва целенасочени планове за привличане на Бразилия, Чили, Казахстан и Нигерия, които сега си сътрудничат с Русия и Китай, пише американското издание Politico.

Миналата седмица представители на ЕС подготвиха поверителен документ, който репортерите на Politico успяха да видят. В него се описват целенасочени планове за подпомагане на ЕС да си върне или поне да не загуби окончателно благоразположението на четирите „приоритетни държави“, който се стреми да изолира Русия, да въоръжи Украйна и да сдържи Китай.

Документът очертава къде и как ЕС очаква да постигне напредък с всяка една от тези страни. Той съдържа предвидими препратки към възможни търговски споразумения и описва различни специално изработени предложения, които ЕС може да направи на тях в областта на енергетиката, миграцията, икономическото развитие и координацията на сигурността. Проектантите без съмнение са се опитали да се съсредоточат върху „морковите“, а не върху „тоягата“. Още: Анализ на Bloomberg: Наистина ли Китай е толкова влиятелен?

Негласната цел е да се привлекат повече приятели и да се изгради икономика от ново поколение, без да се налага да флиртувате с автократи. Наистина сенките на Русия и Китай висят над този документ и на няколко места се споменава глобалното влияние и дестабилизиращото поведение на тези две страни.

Съдейки по съдържанието на документа, след 14 месеца военни действия в Украйна Европейският съюз все още не може да реши как да разшири влиянието си. Докато гръбнакът на западната коалиция успя да запази изненадващо единство и твърдост по отношение на украинския конфликт, европейските служители са изправени пред предизвикателства в опитите си да укрепят влиянието си в Латинска Америка, Африка и Азия, като отчитат милиардите, които Китай налива в тези региони, пише Politico.

„Това не е математика за напреднали, но е добре, че сега се опитват да го обвият в някаква последователна стратегия“, е категоричен един дипломат. "Крайната цел е по някакъв начин да се представи алтернатива, която е по-привлекателна от това, което Китай предлага", допълни той.

"Приоритет" четири

Не е трудно да се разбере защо тези четири страни са в списъка с приоритети. Всяка от тях представлява потенциална опорна точка за ЕС в региони, където западният Алианс се състезава за влияние с Русия и Китай. Бразилия и Чили са латиноамерикански държави богати на ресурси, Нигерия е икономическият център на Западна Африка, а Казахстан притежава петролни и газови находища в Централна Азия.

Латинска Америка оглавява класацията, следвана от Бразилия и Чили. „Сред нашите лидери има силно убеждение, че Латинска Америка и Карибите са от ключово значение“, каза друг високопоставен служител на ЕС. Според него регионът като цяло споделя "нашите демократични принципи" и "вярата, че трябва да подкрепяме многостранната система".

В Бразилия наскоро властта премина от крайнодесния националист Жаир Болсонаро към ветерана левичар Луис Инасио Лула да Силва и ЕС вижда това като възможност за постигане на целите.

„Сегашното правителство показва признаци на готовност да засили сътрудничеството“, се казва в документа.

Бразилия иска да бъде "призната и третирана като глобален играч". Страната има за цел да „подобри достъпа си до пазара на ЕС за своите селскостопански продукти“. Лула даде ясно да се разбере това, когато прие германския канцлер Олаф Шолц в Бразилия през януари. Визитата на Шолц обаче показа и "предизвикателствата", пред които е изправен Европейският съюз в тази страна: Лула категорично отхвърли искането на Германия да подкрепи Киев с оръжия и боеприпаси. Още: Индия изпреварва Китай по брой на населението - следва ли икономиката?

„Двама души не могат да се бият, ако един от тях не иска“, каза Лула пред репортери. Така той намекна, че Украйна също играе важна роля в този конфликт.

Европейският съюз е "загрижен" от тази позиция на Бразилия, както и от факта, че тя отказва да издава екологични и санитарни разрешителни за продукти от страните на блока. В документа се изразява и загриженост относно "китайския отпечатък" в опитите на страната да се присъедини към Световната търговска организация.

Според документа засилването на влиянието на Европейския съюз започва с търговията. Блокът се опитва да вдъхне нов живот на отдавна блокирана търговска сделка с членове на търговско-икономическата асоциация Меркосур, която включва държавите от Латинска Америка. Според ЕС Бразилия ще бъде ключът към успеха на тези усилия. Под ръководството на Лула страната се стреми да бъде „призната и третирана като глобален играч“.

Освен това Бразилия не иска да бъде изцяло зависима от доставките на торове от Русия и Беларус, а това е още една удобна възможност за ЕС. Това тласка блока да се фокусира върху „зелен и цифров преход“ с Лула.

Следващата цел на ЕС е Чили, където също наскоро бе избран левият лидер Габриел Борич. Въпреки че авторите на документа изразяват загриженост, че „чилийската крайна левица се съмнява в целесъобразността на търговските споразумения“, страната все още се разглежда като съюзник в областта на „зелената политика“ и като „силен глас на подкрепа по украинския въпрос.”

Чили също се „заинтересува от европейски модел на социална държава“, се казва в документа, което е знак за продължаващите усилия на страната да изготви нова конституция.

Въпреки това Китай продължава опитите да разшири влиянието си в страната. Авторите на документа призовават Европейския съюз да "отслаби нарастващото влияние" на Пекин и подчертават, че Чили иска да се сближи с Европейския съюз "като алтернатива на дилемата САЩ-Китай".

Авторите на документа предлагат да се завърши процесът на сключване на икономическо споразумение между Европейския съюз и Чили, което предвижда намаляване на митата. Това споразумение беше договорено от страните през декември миналата година, но изисква правна проверка, преди да може да бъде ратифицирано. Чили вече изрази "раздразнение от дългите и сложни вътрешни процедури на ЕС", които забавят процеса на ратификация.

Азия и Африка

Що се отнася до Азия, документът се фокусира върху Казахстан, с особен акцент върху страничния ефект от европейските санкции.

Основният интерес на Европейския съюз в Казахстан е да "гарантира невъзможността за заобикаляне на международните санкции", наложени срещу Русия чрез тази страна. А Казахстан, от своя страна, иска да спре да изпраща своя суров петрол през Русия и да „изнася повече петрол за страните от ЕС“. Както подчертават авторите на документа, ЕС може да му помогне в това. Мнение: Западът се нуждае от нова стратегия в Украйна

Според документа целта на Казахстан е "да остане надеждна посредническа платформа между Изтока и Запада".

Улесняването на законното влизане в ЕС също е във фокуса на раздела на документа за Нигерия, най-голямата икономика в Африка.

Авторите му отбелязват, че Нигерия възприема Европейския съюз "като затворено пространство със строга визова политика", в което липсва "отвореност към легалната миграция".

Ето защо авторите подчертават необходимостта от съчетаване на работата в хуманитарната и миграционната области с установяването на икономически контакти в области като инвестиции в енергетиката, тъй като Нигерия се нуждае от средства от ЕС. В момента страните работят по споразумение за връщане на мигранти и по енергиен договор, който може да бъде подписан "през следващите месеци".

Автор: Якопо Баригаци

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес