Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

14 юни 2024, 21:00 часа

На 14 март 2024 г. Израел изпрати писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което се ангажира да използва американски оръжия и боеприпаси в съответствие с международното право. Писмото беше отговор на Меморандум-20 на Съвета за национална сигурност (NSC-20), обявен през февруари, който изисква от получателите на американска военна помощ да се подчиняват на международните закони, по-специално на Международното хуманитарно право (МХП).

Реклама

Въпреки че има за цел да поддържа хуманитарните стандарти, този ход неволно облагодетелства "Хамас" и може да удължи конфликта в Газа. Тази ситуация подчертава необходимостта от преоценка на протоколите по МХП, които предоставят на терористичните групи и техните поддръжници неоправдани предимства.

Американският сенатор Крис Ван Холън и група прогресивни законодатели, които подкрепиха инициативата, очертаха рамките на действията си в зависимост от американските ценности. Американският сенатор Тина Смит заяви, че "Америка е по-силна и по-безопасна, когато действаме в съответствие с върховенството на закона и държим нашите съюзници да спазват същите стандарти". Критиците обаче се позоваха на проучвания на общественото мнение, които показват, че президентът Байдън е застрашен от загуба на изборите и трябва да засили подкрепата си в няколко колебаещи се щата със значително мюсюлманско население. Според тази гледна точка, ограничаването на военните усилия на Израел в Ивицата Газа е единственият начин да се успокои електората на Демократическата партия. Още: Израелската армия въведе средновековни методи срещу терористите (ВИДЕО)

Война по буквата на конвенции

Независимо от мотивите, меморандум NSC-20 е трудна заповед за изпълнение в асиметрични конфликти с терористични групи. Женевските конвенции и свързаните с тях разпоредби са в основата на съвременната "теория за справедливата война", която обхваща две подкатегории: jus ad bellum, разпоредби, уточняващи кога започването на война е оправдано, и jus in bellum, разпоредби, диктуващи воденето на война, а именно принципи на пропорционалност и прецизност, които изискват армиите да направят всичко възможно, за да сведат до минимум щетите за цивилни. Включени са няколко абсолютни забрани. Цивилни могат да бъдат цел само ако участват във военните действия, а гражданската инфраструктура може да бъде цел само ако се използва за военни цели. Специална защита се предоставя на медицинските заведения, дори когато се използват като военна платформа, те не могат да бъдат атакувани без предварително предупреждение.

Няма никакво съмнение, че непровокираната брутална атака на "Хамас" срещу еврейските общности, пълна със случаи на крайно сексуално насилие, обезглавявания и изгаряне на живи хора и заложници, изискваше израелски отговор по линията на jus ad bellum: Светът през 2023 г.: "Хамас" подпали брутална война в Израел (ВИДЕО и СНИМКИ)

Изискванията за jus in bellum на МХП обаче създадоха значителни проблеми, когато се прилагат към борбата с джихадистки терористични групи, включително прокси милициите на Иран. Аятолах Хомейни, основателят на ислямисткия режим, преразгледа шиитска традиция, като провъзгласи, че принципът на управление Velayat-e Faqih (най-кратко обяснено - държавно-правна система, в която религията има дума над светското) ще действа Иран, докато Дванадесетият имам (Махди - пророк) се завърне. Известна като неошиизъм или хомеинизъм, новата теология идва с есхатологична ревизия: тя проповядва, че Махди ще се завърне, когато Йерусалим бъде освободен от еврейските ръце.

Неошиитската есхатология имаше съществено значение за външната политика на Иран, защото Хомейни обяви, че революцията от 1979 г. е само първата фаза от процеса, който ще върне Йерусалим под контрола на мюсюлманите. Относно международните отношения, режимът използва своята "божествена мисия", за да печели политически точки срещу сунитите, като води кампания срещу Израел ("Малкият Сатана") и неговия предполагаем покровител САЩ ("Големият Сатана"). Още: "Хамас" призова САЩ да окажат натиск за мир във войната в Израел

Опустошен от революционните катаклизми и войната с Ирак, новият ирански режим нямаше ресурси да противодейства на редовна и здрава армия като Израелските отбранителни сили (IDF). Вместо това Корпусът на гвардейците на ислямската революция (IRGC), полудържавната военна сила, лоялна на върховния водач на Иран, възприе асиметрична форма на война, основана на теорията на бригаден генерал С. К. Малик, ислямист, който е служил във Върховното командване на Пакистан. В своята книга "Концепцията на Корана за войната" генерал Малик призова джихадистите да водят безмилостна война срещу врага – бойци и цивилни. Той също така постановява, че е задължение на цивилните мюсюлмани да умрат за каузата на джихада.

IRGC използва тези идеи, за да създаде доктрина, която дава на техните проксита, предимно шиитски милиции, значителни предимства пред редовната армия, обвързана с международното право и jus in bellum. Хасан Абаси, ръководителят на Безграничния доктринален анализ (известен на някои като „д-р Кисинджър на исляма“) и Центъра за асиметрична война, усъвършенстваха тези тактики. Ключово сред тях беше внедряването на оперативни служители сред цивилното население в частни домове и обществени пространства като болници, джамии, училища и библиотеки.

За да усложнят допълнително атаката на врага, прокситата бяха насърчавани да строят тунели в цивилни зони. В началото на 1980 г. IRGC наема севернокорейски инженери да изградят обширна мрежа от тунели и командни бункери за "Хизбула". Към къщите в шиитските села бяха добавени скривалища в покривите за съхранение на ракети и ракетни установки. На прокситата беше наредено да използват цивилни превозни средства, по-специално линейки, за транспортиране на бойци и военно оборудване. Абаси обясни, че редовната армия няма да е склонна да убива голям брой цивилни и да понася последствията от нарушаване на МХП. Още: ООН: Има доказателства за военни престъпления и на "Хамас", и на Израел

Иранският режим беше привърженик на „мека война”, водена в киберпространството. Според Института за политически и международни изследвания, свързан с Министерството на външните работи на САЩ, аятолах Хаменей е вдъхновил така наречената "квантова дипломация" - идеята, че военната битка трябва да се води както във физическата, така и във виртуалната сфера. Последното включва сложна кампания за връзки с обществеността, която делегитимира опонента чрез манипулиране и погрешно представяне на физическата реалност на конфликта. По-късно Хаменей обяви, че "медиите са по-ефективни от ракетите, самолетите и безпилотните самолети, за да принудят врага да отстъпи и да повлияят на сърцата и умовете. Всяка война е медийна война; всеки актьор с по-голямо медийно влияние, ще постигне целта си".

Втората ливанска война през 2006 г. се счита за успешен тест на ислямистката доктрина на IRGC за внедряване. Абаси похвали Хизбула за умелото смесване на военни сили с цивилни и скриването на военна техника и комуникационни системи в градовете. Лидерите на IRGC бяха въодушевени, защото Израел претърпя значителни щети върху репутацията си на международната арена, усложнени от отказа на "Хизбула" да публикува отделни данни за смъртта на бойци и цивилни.

Правозащитните групи повториха твърдението на милицията, че повече от 1100 ливанци са загинали, като добавиха, без доказателства, че "по-голямата част" от загиналите не са бойци. Израел съобщи за убити 43 цивилни и 116 войници, което доведе до драматично изкривяване на принципа на пропорционалност. Абаси описа как Хизбула саботира МХП, използвайки футболна аналогия: "Съперникът може да подреди своите играчи според своите правила, защото полето е тяхно, но ние ще определим правилата на играта"

След като "Хамас" пое контрола над Ивицата Газа през 2007 г., бригадите Кудс (QF), подразделението за чуждестранни операции на Революционната гвардия, се втурнаха да създадат там "малък Ливан". Използвайки плана на Хизбула, "Хамас" създаде гигантска терористична надстройка, която може да се похвали с тунелна система от 310 мили и безброй платформи за скриване на оръжия както в обществени пространства, така и в частни домове. Осъзнавайки принципа на МХП срещу бомбардировките на болници, бригадата Ал-Касам, военното крило на "Хамас", даде приоритет на болниците и клиниките, включително главния медицински комплекс в ивицата и болницата Ал-Шифа в град Газа. Още: Стана ясно условието на "Хамас", при което ще приемат предложението за примирие с Израел

Отговорът на терористите

Обхватът, измерението и сложността на терористичната операция, открита в резултат на израелската сухопътна офанзива, демонстрира широкото използване на човешки щитове. Муса Абу Марзук, високопоставен представител на "Хамас", призна, че тунелите са построени, за да защитят бойците. Той обясни, че цивилните, за които няма бомбоубежища, са отговорност на Организацията на обединените нации (ООН).

По време на операции в различни сектори на Ивицата Газа израелските войници се натъкнаха на многобройни случаи на екстремна човешка защита: терористи, стрелящи иззад жени и деца, смесващи се с пациенти, съхраняващи оборудване в болнични отделения и дори операционни зали. На няколко пъти екстремистите изстреляха ракети от райони за цивилна защита. 

"Хамас", който изгради впечатляваща кибероперация, също възприе тактиката на "Хизбула" за манипулиране и невярно представяне на числа. Министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от "Хамас", обяви само едно преброяване на всички жертви и отказа да признае случаи, при които неправилно изстреляни ракети от бригадите Ал-Касам са убили цивилни. Неотдавнашен статистически анализ установи, че "Хамас" увеличава броя на жертвите, за да внуши, че по-голямата част от загиналите са жени и деца (по същество математическият анализ сочеше прекалено гладко дневно увеличение на жертвите, както и че 70% от убитите са жени и деца, а излизаше, че всеки втори убит мъж е член на "Хамас" - защото имаше официално съобщение от терористите за техните жертви. Това означаваше, че или половината жители на Газа са терористи, или израелската армия е брутално ефективна специално когато елиминира терористи, което е в противоречие с медийната кампания на "Хамас"). Въпреки това международните медии и много американски служители, включително министърът на отбраната Лойд Остин, използваха версията на здравното министерство на Газа, контролирано от "Хамас", пише The National Interest.

В още един трик за връзки с обществеността "Хамас" твърди, че войниците на IDF са изнасилвали жени в болницата "Ал-Шифа") и са изгаряли цели семейства. Твърдението беше публикувано и след това премахнато от "Ал Джазира", което предизвика буря в социалните медии. Когато последва обществена паника в Ивицата Газа, екстремистите бяха принудени да оттеглят обвиненията, но историята не е забравена. Още: Борел:  "Хамас" нарушава международното право с взимането на цивилни граждани за заложници

Твърдението, че гладът е неизбежен в северната част на газа, доведе до широко разпространени обвинения, че Израел използва глада като средство за война. Обяснението на Израел, че грабежите и хаосът възпрепятстват доставката на помощи, имаше малко влияние върху свидетелствата за глада. Тъй като някои от партньорите, като Oxfam и УНИЦЕФ, от дълго време не се спогаждат с Израел, подобно тълкуване не е изненадващо.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес