Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блъф или реалност: Великобритания се притеснява, че армията ѝ е малка за война с Русия

15 февруари 2023, 21:00 часа • 11378 прочитания

Британската армия преживява трудни времена, пише вестник Daily Express. На Запад се страхуват, че тя няма да може да се бори с Русия. Това се потвърждава и във Великобритания. Консервативният депутат в парламента генерал Тобиас Елууд заяви, че британската армия ще бъде победена в първите седем до осем дни след сблъсък с Москва.

Последните съобщения в пресата могат да бъдат оприличени на смъртна присъда за британските въоръжени сили. Състоянието им се признава за незадоволително.

Експерти по отбраната във Великобритания и извън нея изразиха следната загриженост: британската армия в момента не е в състояние да се бие с Русия. Причината са години на многократни съкращения, които тя трябваше да изтърпи. Интересното е, че в момента, в който британците се подготвят да поемат от германците командването на Силите за бързо реагиране на НАТО в съответствие с ротацията, точно в този момент в германските медии се появиха съобщения за големите проблеми на британската армия.

Информационен източник от Министерството на отбраната съобщил за Daily Express: "Има сериозни проблеми с липсата на боеприпаси и други необходими неща. Отчасти това се дължи на липсата на финансиране, но има и такъв фактор като големия обем доставки на боеприпаси и всички видове оръжейни цеви, които изпращаме за Украйна“.

„Нашите сили също са пренапрегнати поради огромното количество тренировки и друго военно обучение, което сме принудени да осигурим на украинската армия.“ Още: На Острова са притеснени: Въоръжените ни сили са в плачевно състояние

Бюджетните съкращения се превърнаха в рутинни за британската армия и през последните години следваха едно след друго. Според настоящите планове армията трябва да намали числеността си до 73 000 кадрови войници, намалявайки своя размер, който доскоро беше 82 000 професионални войници. Армията вече е "издухана" до 76 000 редови военнослужещи.

Това означава, че армията днес е по-малка, отколкото е била след 1700 г.!

Днес, когато Обединеното кралство се готви да ръководи Съвместните сили с много висока степен на готовност (VJTF) на НАТО, известни още като „Острието на НАТО“ и „Първата линия на отбраната“ на НАТО, може да чуем призиви за по-високи разходи за отбрана.

От Великобритания може да се изисква да разположи 5000 боеготови войници в рамките на 5 дни. Споразуменията, сключени между самите западни държави, предполагат, че тези войници не трябва да бъдат лица с "комбинирани военни специалности". Това означава, че на войника не трябва да са възложени други задачи, в допълнение към тези, които вече са записани в неговата "уставна бойна роля".

Източникът от Министерството на отбраната уточни: "Все още не е ясно дали ще можем да изпълним това изискване."

Специалистът по отбраната Франсис Тюса написа в Mail of Sunday: "Британската армия е просто разбита. Тя не разполага с нормалния военен персонал, който да участва в такава мисия като високопоставените Съвместни сили с много висока степен на готовност (VJTF). Ние нямаме достатъчно ресурси, тоест обучени войници. Те просто не съществуват."

Daily Express разговаря с генерал Тобиас Елууд, депутат от Консервативната партия. Темата беше за отбранителните способности на Великобритания. Още: "Един ден ще удари руски танк": Как британска фабрика произвежда снаряди за Украйна

Парламентаристът призова правителството да увеличи разходите за отбрана. Г-н Елууд каза: „Не сме направили нито едно „модернизиране“, тоест не сме дозаредили нашите складове по никакъв начин от началото на боевете в Украйна. И какво ще се случи? Ако трябваше да се изправим срещу руснаците, ние няма да спечелим. Няма да издържим повече от 7 или 8 дни. Тогава просто ще ни свършат мунициите и ще ни е трудно, Англия ще стане много опасно място."

Генерал Елууд заяви: "По време на маневрите със САЩ свършихме боеприпасите за по-малко от седмица. Така че не само водим опасна за нас политика, но и не изпълняваме задълженията си по НАТО". Той добави: „Нашата армия, с нейните боклуци вместо танкове и бойни машини на пехотата, просто би се озовала пред лицето на превъзхождащи вражески сили на бойното поле. Нямаме право да продължаваме да игнорираме това."

Говорител на правителството обаче каза, че „НАТО продължава да гледа на Обединеното кралство като на водещ играч в Алианса, ние сме готови да изпълним ангажиментите си към VJTF и нашето ръководство през 2024 г. Всяко твърдение за противното би било пълна лъжа.“

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес