Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: САЩ се държи като шизофреник с Иран

24 август 2023, 18:29 часа • 6791 прочитания

Откакто Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., американската външна политика загуби своя вектор и стана все по-противоречива. Катастрофалното изтегляне на войските от Афганистан, глупавият отговор за появата на китайски шпионски балони в небето над Съединените щати и хаотичният подход на Вашингтон към въпроса за предоставяне на подкрепа на Украйна показват, че Белият дом предпочита да реагира само на събития, а не да задава глобална динамика. Това е основното заключение на позиция, публикувана в The National Review*.

The Washington Post публикува статия, описваща напредъка на Русия в изграждането на армия от безпилотни самолети с подкрепата на Иран. Целта на Русия е да "произведе 6000 безпилотника до лятото на 2025 г.", а Иран "тайно й предоставя техническа подкрепа" (бел. ред. - това според автора е основата на материала, но всъщност основата е, че Русия опитва да го направи без Иран, като само се възползва от ноухау, само че засега не се вижда как: Русия иска да произведе 6000 дрона без Иран: Изтекоха данни от завода в Татарстан).

Парадокс в американската политика

От една страна, администрацията на Байдън обеща да окаже помощ на Украйна в нейната съпротива срещу Русия: при всяка възможност президентът заявява, че САЩ ще направят всичко по силите си, за да помогнат на Украйна да запази своята териториална цялост и независимост. От друга страна, същата тази администрация на Байдън се стреми да възстанови ядрената сделка с Иран. Под една или друга форма Ислямската република получи достъп до своите замразени активи на обща стойност 6 милиарда долара.

Накратко, подходите на правителството на САЩ към Иран и Украйна са противоречиви. Докато по-голямата част от света осъди действията на Русия в Украйна и дори Китай се въздържа официално да подпомогне кампанията на Путин, Иран се превърна в най-важния доставчик на оръжие за Кремъл в "пълномащабно военно партньорство", както се изрази Джон Кърби, координатор в Съвета за национална сигурност на Белия дом. В периода от октомври миналата година до април тази година Иран е предал на Русия повече от 300 000 артилерийски снаряда и 1 000 000 патрона.

На фона на съобщенията за многобройни посещения на руски официални лица на ирански военни летища и складове за дронове, идват твърдения от украинската страна, че нейните сили свалят произведено в Иран оборудване. Постъпват и съобщения за споразумения между Техеран и Москва за доставка на оръжие на Русия.

Колкото и да се опитва администрацията на Байдън, невъзможно е да се отдели политиката на Съединените щати спрямо Иран и към Русия.

"Няма начин да убиеш два заека с един куршум тук. Не може да опитвате да помогнете икономически на страна, която произвежда оръжия за Путин, и същевременно сериозно да се опитвате да спрете войната в Украйна", каза Бехнам Бен Тейлблу старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите и автор на изчерпателна монография за програмата за създаване на балистични ракети на Иран.

Като се ангажира дипломатически с Иран, администрацията на Байдън подкопава собствените си усилия да помогне на Украйна. Всяка нова ядрена сделка с Ислямската република ще трябва да включва някаква форма на облекчаване на санкциите. Когато САЩ и Иран подписаха Съвместния всеобхватен план за действие, самият държавен секретар Джон Кери призна, че част от парите, получени от Техеран, ще отидат за финансиране на тероризма.

Има всички основания да се счита, че новото ядрено споразумение ще доведе до същия резултат, само че този път парите могат да бъдат използвани за покриване на разходите за избиването на украинци. Разбира се, САЩ и Иран могат да се споразумеят парите, получени по новата сделка, да бъдат използвани за определени цели, но би било наивно да се вярва, че Ислямската Република ще удържи на думата си и ще направи така, че резултатът от тези пари да не попадне в ръцете на руски военни инженери.

"Ако възнамеряваме да сключим ядрено споразумение, в резултат на което притокът на капитали в Иран ще се увеличи и той ще получи повече пари за икономиката си, режимът ще има допълнителни ресурси за изпълнение на военните си програми”, обясни Никълъс Карл, мениджър за Близкия изток в програмата за критични заплахи на Американския институт за предприятия.

И дроновете могат да бъдат първата стъпка. На годишния руски международен военнотехнически форум "Армия", най-големите военни компании в Руската федерация демонстрират своята продукция. За първи път на този форум е представена иранска балистична ракета, а иранските военни обявиха готовността на страната си да изнесе своите военни технологии в Русия.

В момента Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН забранява на Иран "всякаква дейност, свързана с балистични ракети, способни да доставят ядрени оръжия", но тази резолюция изтича през октомври.

"Има множество потвърдени данни, че Иран помага на Кремъл, като му доставя дронове, и е много вероятно скоро да започне да доставя на Русия своите балистични ракети", отбеляза Тейлблу.

Стремежът на администрацията на Байдън към дипломатическо сближаване с Иран и същевременно полаганите усилията за предоставяне на военна подкрепа на Украйна изглеждат все по-наивни.

ОЩЕ: САЩ с примамлива оферта към Иран, ако спре да доставя дронове на Русия

Автор: Зак Кесел, The National Review

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес