Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щатът Ню Йорк ще облекчи мерките, но не и град Ню Йорк

11 май 2020, 22:07 часа
Реклама

Някои райони на Ню Йорк – щатът, който е най-силно засегнат от епидемията от коронавирус в САЩ, ще започнат постепенно да вдигат блокадата по-късно тази седмица, но град Ню Йорк ще остане затворен поне юни, съобщи AFP.

COVID-19 е убил около 22 000 души в щата Ню Йорк, който е блокиран откакто губернаторът Андрю Куомо разпореди всички несъществени бизнес дейности да прекратят работа на 22 март.

Той каза, че три региона са изпълнили критериите - включително за намаляването на смъртността, болничните легла и капацитета за тестване – и ще могат да рестартират строителството, производството и ограничена търговия на дребно, когато блокадата изтече в петък.

"Ние отваряме нова глава днес", каза Куомо пред репортери и добави: "Това е нова вълнуваща фаза, всички сме нетърпеливи да се върнем на работа."

Въпреки това, Ню Йорк, епицентърът на епидемията в САЩ, няма да може да започне възобновяване на бизнеса този месец, каза кметът Бил де Блазио пред репортери. Той поясни, че данните за смърността и хоспитализациите „определено се движат в правилната посока“, но трябва да паднат още повече, преди жителите на Голямата ябълка да се върнат на работа.

Епидемията отбеляза рязък спад в щата Ню Йорк, където Куомо заяви, че 161 души са починали през последните 24 часа, в сравнение със 799 жертви в началото на април.

Куомо също обяви, че от петък нискорисковите развлекателни дейности като тенис и автокина ще бъдат разрешени в целия щат.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 11 май

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес