Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръст на стрелби и убийства през август в Ню Йорк

03 септември 2020, 19:27 часа
Реклама

Рязкото нарастване на насилието с оръжие, което разтърси Ню Йорк и засили дебата за полицията, продължи с тревожни темпове през август - престрелките са два пъти повече от същия период на миналата година, а убийствата нараснаха с близо 50 процента, съобщи полицията, цитирана от DNYUZ.

Реклама

Данните отразяват тенденция, която много градове в страната преживяват в година, вече белязана от пандемия и граждански вълнения : нов скок на стрелби, убийства и други престъпления, което принуждава държавните служители да се обясняват в опит да реагират, предаде БГНЕС.

Престъпленията с насилие винаги се увеличават през лятото, но тази година беше екстремна в Ню Йорк. От май насам градът е регистрирал 791 стрелби, което е повече от 140 процента увеличение спрямо същия период на 2019 г. 180-те убийства, наблюдавани между май и август, са повече от 51 процента увеличение в сравнение с 2019 година.

Тазгодишният брой все пак е далеч по-нисък от високите нива на престъпност, наблюдавани през 80-те и 90-те години, на миналия век а нарастването на стрелбите и убийствата идва след години, в които градът отбелязва спад на насилствените престъпления до рекордно ниски нива, които не са наблюдавани от 50-те години насам.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес